Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πλειοδοσία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις εργασίας

Δεσμεύσεις για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας περιλαμβάνουν τα προγράμματα και των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια αγορά εργασίας.

«Πλειοδοσία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις εργασίας

Στην προμετωπίδα των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκεται η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς η κρίση άφησε σκληρά τα σημάδια της στην εγχώρια αγορά εργασίας και κατά συνέπεια στους Έλληνες εργαζόμενους.

Πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΕΕ έδειξαν ότι παρά την ελαφρά βελτίωση κάποιων δεικτών σε ό,τι αφορά το εισόδημα, τρία στα δέκα νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ σχεδόν τα μισά έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη. Τη μείωση του μέσου μισθού κατά 1,23% μέσα σε ένα χρόνο, παρά την αύξηση της πλήρους απασχόλησης, δείχνουν και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το 2018, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για την πορεία της απασχόλησης στην Ελλάδα. Παράλληλα δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους (29,88%) απασχολείται με μερική απασχόληση και αμείβεται με μεικτό μισθό της τάξης των 391,32 ευρώ τον μήνα.

Με έως 1.000 ευρώ μεικτά αμείβονται 6 στους 10 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (60,9%). Στον αντίποδα, από 1.001 έως 1.500 ευρώ μεικτά λαμβάνει μόλις ένας στους 5 εργαζομένους (21,4%).

Η ανεργία με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έχει υποχωρήσει στο 18,1% τον Μάρτιο, με τους νέους και τις γυναίκες να παραμένουν αρνητικά «πρωταγωνιστές» στην κατηγορία τους.

Πονοκέφαλο προκαλεί στους ειδικούς το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων, ήτοι η επιλογή των νέων και δη των πλέον χαρισματικών και ικανών, να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν εργασία σε κάποια άλλη χώρα. Εκτιμάται, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης μετανάστευσαν συνολικά 427.000 άτομα, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από νέους Έλληνες με σημαντικές δεξιότητες. Από αυτούς, μόλις το 36% θα εξέταζε την επιστροφή στην Ελλάδα με μειωμένες αποδοχές, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν σχεδιάζουν τον άμεσο επαναπατρισμό τους, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό θα ήταν διατεθειμένο να επιστρέψει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, κυρίως σε θέσεις σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως μία από τις βασικές του προτεραιότητες, μέσα στην επόμενη 4ετία να έχουν ξαναδημιουργηθεί όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση. Συγκεκριμένα, «υπόσχεται» τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες. Ειδικά για τις γυναίκες μάλιστα, θέτει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 10%.

Καθώς οι ευέλικτες και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας έχουν σχεδόν επικρατήσει στην ελληνική αγορά, η απερχόμενη κυβέρνηση περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της την θέσπιση κινήτρων για την δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν θα υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία. Όσον αφορά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στο πρόγραμμά του υπάρχει η αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.

Για ποιοτικές και πολλές θέσεις εργασίας κάνει λόγο και η ΝΔ. Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με την 7ημερη λειτουργία των επιχειρήσεων και την 7ημερη απασχόληση των εργαζόμενων, στο πρόγραμμά της θέτει την δημιουργία ιδιωτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολλές νέες δουλειές. Για παράδειγμα, μόνο η επένδυση του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα φέρει άμεσα 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, εκτιμά ότι θα δημιουργεί 43.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο από τις δημόσιες επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν και τις υποδομές της χώρας. Οι προσλήψεις στις επιχειρήσεις θα έρθουν μέσω επενδύσεων που θα φέρει η μείωση των φόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η ΝΔ αναφέρεται σε «ειδικά κίνητρα» για την προσέλκυση επενδύσεων.

Για την ανεργία των νέων, θα ενισχύσουν το θεσμό πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συναφή με τις σπουδές αντικείμενα.

Οι κλάδοι που θα πρωτοστατήσουν στις επενδύσεις είναι τουρισμός και ναυτιλία (20-25 δισ. ευρώ), πρωτογενής τομέας και μεταποίηση τροφίμων (15-20 δισ. ευρώ), η ενέργεια και το περιβάλλον (9 δισ. ευρώ), έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και βιομηχανία. Επενδύσεις αναμένονται και στην αγορά κατοικίας, που σύμφωνα με τη ΝΔ συντηρεί εκατοντάδες επαγγέλματα. Με βάση το σχέδιό της (μείωση ΕΝΦΙΑ, έκπτωση φόρου για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, ενίσχυση των προγραμμάτων golden visa και nom/dom, αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για 3 έτη) εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργηθούν 37.000 θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο της αύξησης του κατώτατου μισθού, τίθεται στόχος αύξησής του σε μια τριετία ώστε να φθάσει τα 730 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο των εγγυήσεων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η ΝΔ θέτει ως στόχο την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τα νέα συστήματα για στοχευμένους και ουσιαστικότερους ελέγχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v