Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποτιμά η J.P. Morgan το εκλογικό αποτέλεσμα

Πιθανή συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την Κομισιόν για μικρότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, βλέπει η J.P. Morgan. Γιατί δεν ανησυχεί ο υψηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Πώς θα υιοθετηθεί μια στρατηγική πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Πώς αποτιμά η J.P. Morgan το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν έκρυβαν εκπλήξεις και επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αναφέρει η J.P. Morgan σε ανάλυσή της για το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Η εκλογική αναμέτρηση επιβεβαίωσε τη μεγάλη μετακίνηση από τον λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ στη συστημική Νέα Δημοκρατία, προσθέτει.

Δεδομένης της πιο φιλικής στάσης της έναντι του επιχειρείν, μία κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε μία οικονομία που έχει σημαντικά περιθώρια βιώσιμης ανάπτυξης για πολλά χρόνια.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρεται στις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου πρωθυπουργού για τη μείωση των φόρων, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το πρώτο εμπόδιο που καλείται να υπερβεί η νέα κυβέρνηση αφορά στη διαμόρφωση μίας δημοσιονομικής στρατηγικής, «ώστε να αντιμετωπιστεί η υστέρηση στην επίτευξη των στόχων που δημιουργείται από την πολιτική των παροχών που ακολούθησε ο Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος», σχολιάζει η J.P. Morgan και προσθέτει πως το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή του 2,5-3% έναντι στόχου 3,5%.

«Πιστεύουμε ωστόσο πως η νέα κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε μία συμφωνία με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάπως λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», σημειώνει η J.P. Morgan και προσθέτει πως η πτώση των αποδόσεων των ελληνκών ομολόγων μπορεί να συμβάλει σε μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη αντί της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο ονομαστικός λόγος χρέους προς ΑΕΠ, που ανέρχεται στο 175%, δεν πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη, σχολιάζει η τράπεζα και υπογραμμίζει πως αυτό που θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, προσθέτει η J.P. Morgan, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το προσεχές διάστημα αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ, όταν για την Ιταλία και την Ισπανία οι απαιτήσεις διαμορφώνονται σε 23% και 16% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v