Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: Με ρεύμα… Βρυξελλών οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια

Τι σηματοδοτεί η επιστροφή της θέσης του υφυπουργού Ενέργειας και η ανάθεση του χαρτοφυλακίου στον μέχρι πρότινος αναπληρωτή γενικό διευθυντή Ενέργειας της Κομισιόν Γεράσιμο Θωμά. Η μετάβαση από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το target model και η ΔΕΗ στο τραπέζι με τις Βρυξέλλες.

ΥΠΕΝ: Με ρεύμα… Βρυξελλών οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια

Η κατά γράμμα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. στην εγχώρια αγορά ενέργειας επιδιώκεται, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, να συμβολιστεί από την κυβέρνηση με δύο τρόπους:

Ο πρώτος είναι με την επαναφορά του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού ΠΕΝ με αρμοδιότητα την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους και ο δεύτερος με την τοποθέτηση στη θέση αυτή του Γεράσιμου Θωμά.

Τεχνοκράτης και με πολυετή θητεία σε όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Θωμάς ήταν από το 2014 αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας (DG ENERGY). Υπέρμαχος της απανθρακοποίησης της ενιαίας αγοράς και της μετάβασης στις καθαρές μορφές ενέργειας (ΑΠΕ και αποθήκευση), των πολλαπλών και διαφοροποιημένων πηγών φυσικού αερίου της Ε.Ε., επιλέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.

Ο κ. Θωμάς είχε επίσης θητεύσει την περίοδο 2005-2007 και ως διευθυντής του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ενώ για περίπου ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2003 με τον Σεπτέμβριο του 2004, ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρ. Επιτροπής.

Την τελευταία πενταετία των επίπονων διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές ήταν στο απέναντι τραπέζι. Αποτελούσε τον διαύλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες για κρίσιμα ενεργειακά θέματα, και επιδίωκε πάντα την εξεύρεση μίας ισορροπημένης λύσης.

Ο κ. Θωμάς τώρα θα είναι στην από «εδώ» πλευρά του τραπεζιού και σίγουρα ένα από τα ακανθώδη θέματα που θα κληθεί να χειριστεί μιλώντας και στη γλώσσα των Ευρωπαίων είναι αυτό του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Οι πολιτικές διείσδυσης των ΑΠΕ, των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αλλά κυρίως η επίσπευση του target model (ενοποίηση της ελληνικής αγοράς με τις περιφερειακές αγορές) θα είναι επίσης στα σημεία αιχμής του χαρτοφυλακίου του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v