Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα έργα εθνικής προτεραιότητας του υπουργείου Υποδομών

Οι θεσμικές παρεμβάσεις και ο κατάλογος των έργων εθνικής προτεραιότητας που περιλαμβάνονται στον μπλε φάκελο του νέου υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή. Μεγάλες αλλαγές στο μοντέλο σχεδιασμού και παρακολούθησης των έργων.

Τα έργα εθνικής προτεραιότητας του υπουργείου Υποδομών

Η βελτίωση ποιότητας σχεδιασμού έργων υποδομών, η στήριξη έργων εθνικής προτεραιότητας και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών «με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη» είναι οι τρεις κύριοι στόχοι του υπουργείου Υποδομών σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή (φωτό) περιλαμβάνονται τα νέα εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας των έργων και τη μείωση του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσής τους όπως η εισαγωγή «Προτάσεων καινοτομίας» (unsolicited proposals) με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, η ανεξάρτητη επαλήθευση μελετών σκοπιμότητας για ένταξη των έργων στον εθνικό σχεδιασμό, η δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Υποδομών», για τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρησή των υποδομών, η επίβλεψη Δημοσίων Έργων και από τον ιδιωτικό τομέα ανάλογα τον τύπο του έργου και την διαθεσιμότητα του δημοσίου, η κατοχύρωση της δημόσιας διαβούλευσης και θωράκιση των έργων εθνικής εμβέλειας και δημοσίου συμφέροντος από ανώφελες δικαστικές εμπλοκές και το Παρατηρητήριο απαλλοτριώσεων.

Τα έργα εθνικής προτεραιότητας που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Υποδομών κατατάσσονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες. Πρώτον, τα έργα που αφορούν την ολοκλήρωση κεντρικού οδικού δικτύου (Ολοκλήρωση Ε65, Βόρειος Οδικός άξονας Κρήτης, Πάτρα-Πύργος), δεύτερον την ολοκλήρωση οδικών διασυνδέσεων (Αγρίνιο - Ιονία Οδός, Δράμα – Εγνατία, Ε75 – Γιαννιτσά - Εδεσσα – Ε65, Ιωάννινα – Κακαβιά, Καρπενήσι – Λαμία), τρίτο το Δια - περιφερειακό οδικό σύστημα Αττικής (Ελευσίνα – Υλίκη, Επέκταση Αττικής Οδού προς Λ. Βουλιαγμένης στο Ελληνικό, Υποθαλάσσια Σαλαμίνας), τέταρτο την ολοκλήρωση έργων Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Βεϊκου – Γουδή, Προεκτάσεις Μετρό Αθήνας (Περισσός, Κατεχάκη), Ολοκλήρωση Μετρό Θεσσαλονίκης και Επεκτάσεις Μετρό Θεσσαλονίκης), πέμπτο τα Σιδηροδρομικά έργα (Ολοκλήρωση συστημάτων (ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, τηλε-διοίκησης), Αναβάθμιση και Συντήρηση εθνικού και προαστιακών δικτύων, Ρίο – Νέο λιμάνι Πάτρας και Αναβάθμιση της γραμμής Θεσ/νίκη-Αλεξανδρούπολη).

Τέλος στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται και η αναδιάταξη και βιώσιμη χρηματοδότηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v