Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: Το γκάζι και τα φρένα… στις μεταρρυθμίσεις της ενέργειας

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα έργα ΑΠΕ. Οι δυσκολίες εξεύρεσης λύσεων ρευστότητας για τη δημόσια εταιρία. Οι προσφυγές για τους διαγωνισμούς του καλωδίου της Κρήτης. Μέχρι και 20 χρόνια οι αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ.

ΥΠΕΝ: Το γκάζι και τα φρένα… στις μεταρρυθμίσεις της ενέργειας

Τρεις είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τον μπλε φάκελο του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, που του παραδόθηκε στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του οι προτεραιότητες αυτές είναι:
1.    Η άμεση εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ,
2.    Η ολοκλήρωση ηλεκτρικών διασυνδέσεων και δικτυών φυσικού αερίου και
3.    Η επανεκκίνηση της αγοράς των ΑΠΕ.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες διοικητικές διαδικασίες καθώς και να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να υλοποιηθούν οι προαναφερόμενες μεταρρυθμίσεις. Αξίζει δε, να τονιστεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των φορέων εκπροσώπησης των παραγωγών ΑΠΕ για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  ηλεκτρικής διασύνδεσης και αποθήκευσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην προχωρήσουν έργα απαραίτητα ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Αυτά έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη πενταετία.

Ωστόσο πέρα από την απόπειρα να επισπευστούν τα παραπάνω υπάρχουν και εμπόδια τα οποία απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτά να ξεπεραστούν.

Έτσι, στην περίπτωση της ΔΕH τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και τα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι ζημιές που αγγίζουν το 1 δις. ευρώ, είναι δύσκολο να καλυφθούν χωρίς την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές ρεύματος έχουν να αναπροσαρμοστούν τέσσερα χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο οι απλήρωτοι λογαριασμοί εκτινάχθηκαν ακόμη και στα 3 δις. ευρώ.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει ως έσχατη λύση την αύξηση των τιμολογίων και συνεπώς αναμένεται σε πρώτο χρόνο να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς της, όπως η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία θα φέρει στα ταμεία της εταιρίας 400 με 500 εκ. ευρώ. Μία ακόμη εναλλακτική λύση είναι η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας του 10% για όσους καταναλωτές πληρώνουν στην ώρα τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, η πληρωμή των παλιών ποσών για τις ΥΚΩ της περιόδου 2011 προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί πριν να ανοίξει η νέα Βουλή.

Επίσης, η 15η Ιουλίου είναι μία ημερομηνία κομβικής σημασίας. Πρόκειται για την προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει συμμετοχή των υποψηφίων επενδυτών και οπότε κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Οι διασυνδέσεις

Η υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και των δικτύων διανομής φυσικού αερίου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ΥΠΕΝ.

Το μεγαλύτερο έργο ύψους σχεδόν ένα δισ. ευρώ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική έχει για την ώρα παγώσει εξαιτίας της προσφυγής της EuroAsia Interconnector κατά των δύο διαγωνισμών για τα έργα του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σταθμών μετατροπής. Οι προθεσμίες των διαγωνισμών αναμένεται να πάνε πίσω μέχρι την έκδοση των αποφάσεων. Η Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών αναμένεται να εκδικάσει τις προσφυγές σε βάρος των έργων του ΑΔΜΗΕ στις 15 Ιουλίου.

Επιπλέον κατά ένα χρόνο νωρίτερα έχει αναγγείλει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ την εκτέλεση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων. Δηλαδή οι εργασίες για τη διασύνδεση της Σαντορίνης, Μήλου, Φολεγάνδρου, Σερίφου, Σίφνου και Κύθνου με την ηπειρωτική Ελλάδα θα ξεκινήσουν το 2020.

Στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου είναι και οι διασυνδέσεις των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα, πλην της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Οι ΑΠΕ

Η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο απώτερος στόχος στο πλαίσιο των πολιτικών για την απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς.

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης είναι ο κυριότερος στόχος των πολιτικών που καλείται να υλοποιήσει το υπουργείο ΠΕΝ. Πρόσφατα οι φορείς εκπροσώπησης των εταιριών παραγωγής των ΑΠΕ άνοιξαν το θέμα, κάνοντας γνωστό ότι αιολικά πάρκα χρειάζονται 12,15 ακόμη και 20 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν. Τα εμπόδια έχουν να κάνουν με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στο χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων αλλά και την έγκριση των αδειών παραγωγής.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υπέδειξε το παράδειγμα της Γερμανίας που δημιούργησε one stop shop για την αδειοδότηση των επενδύσεων.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που για τα οποία απαιτείται θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό της αποθήκευσης ενέργειας. Οι φορείς εκπροσώπησης των ΑΠΕ ζητούν τη θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα επιτρέπουν τις επενδύσεις έργων αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v