«Σπάει» στα δύο το φορολογικό νομοσχέδιο

Σενάριο να έλθουν σε δύο δόσεις οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις. Τετ-α-τετ των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών.

«Σπάει» στα δύο το φορολογικό νομοσχέδιο

Το πρώτο τετ-α-τετ με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκίνησαν σήμερα οι υπουργοί που εμπλέκονται άμεσα με τις εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αλλαγές στο φορολογικό πεδίο, με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει τις φοροελαφρύνσεις στη Βουλή σε δόσεις, με δύο ξεχωριστά νομοσχέδια. Το πρώτο, τις επόμενες ημέρες και το δεύτερο, το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του 2020.

Στην περίπτωση που η φορολογική μεταρρύθμιση σπάσει σε δύο δόσεις, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή αναμένεται να περιέχει τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τα κίνητρα για την αγορά ακινήτων και αρκετές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται επίσης να περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση κατά 30% εντός διετίας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει τις μειώσεις φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, μάλλον θα έλθει το φθινόπωρο, με την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισμού.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (ΕΡΤ) διατηρεί ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου ορίου. Αφού χαρακτήρισε θετική επί της αρχής την πρόθεση μείωσης των φόρων καθώς είναι φιλική προς την ανάπτυξη, πρόσθεσε πως «ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Όπως είπε, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος, τονίζοντας πάντως πως είναι σχετικά νωρίς γι' αυτό και πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο, ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς». Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις μειώσεις φόρου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις θα έρθουν πακέτο σε ένα νομοσχέδιο.

Μια πρώτη συζήτηση για όλες τις παρεμβάσεις καθώς και τις εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις φοροελαφρύνσεις θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης, με τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι του ΕSM.

Πρόκειται για τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων, δια ζώσης, με τους εκπροσώπους των πιστωτών ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την κοστολόγηση των φορολογικών παρεμβάσεων που σχεδιάζονται. Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EWG στις 5 Σεπτεμβρίου και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v