Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν οι ασφαλιστικές από τη νέα κυβέρνηση

Σε ποιες προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας εστιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Τα πρώτα μετεκλογικά μηνύματα για συνταξιοδοτικό, ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας και συνεργασία με ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τις αγροτικές καλύψεις.

Τι περιμένουν οι ασφαλιστικές από τη νέα κυβέρνηση

Το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια προσπαθούν να σκιαγραφήσουν οι παράγοντες της αγοράς, μετά και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο λόγος είναι ότι τόσο το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, όσο και προσωπικά ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν πολλές φορές τονίσει κατά το παρελθόν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση σε μια σειρά από κομβικά κοινωνικά-οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Για παράδειγμα, μόλις πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε θετικά στη Βουλή για το ζήτημα της σύμπραξης ασφαλιστικών εταιρειών και ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια πολύ παλιά υπόθεση (εκχώρηση έναντι αντιτίμου της χρήσης τμημάτων των κρατικών νοσοκομείων που θα διαχειρίζονται παραγωγικότερα οι ασφαλιστικές εταιρείες), η οποία δεν προχώρησε ούτε επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά κατά την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Απομένει λοιπόν να διαπιστωθεί το κατά πόσο ένα τέτοιο σχέδιο θα υλοποιηθεί στην πράξη και αν ναι, να δούμε τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που θα θέσει η παρούσα κυβέρνηση προκειμένου:

α) Να προκύψουν έσοδα υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με ποσά που στη συνέχεια θα κατευθυνθούν υπέρ της δημόσιας υγείας.

β) Να μειώσουν οι εταιρείες το ύψος των ασφαλίστρων, προκειμένου πολύ περισσότεροι πολίτες να έχουν πρόσβαση (να μπορούν να αντέξουν οικονομικά) στην ιδιωτική κάλυψη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας.

Μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε πάντως η αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας (αναφέρθηκε σε διάλογο) του ΕΛΓΑ με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και αυτά όταν κατά τα τελευταία χρόνια, αρκετοί ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στην ασφάλιση αγροτικών προϊόντων, λόγω της σπουδαιότητας που αναμένεται να παίξει ο ευρύτερος πρωτογενής τομέας στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Η κυριότερη πάντως κυβερνητική παρέμβαση που αφορά την ιδιωτική ασφάλιση έγκειται στο κατά πόσο ο κλάδος θα διευκολυνθεί στον τρίτο πυλώνα (φορολογικά κίνητρα στα γνωστά εθελοντικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα των εταιρειών) και στο ποιος θα είναι ο ρόλος του στον δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα, δηλαδή στα Επαγγελματικά Ταμεία.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Επαγγελματικά Ταμεία: Τα μεγάλα στοιχήματα του νέου νόμου», είχε γίνει σαφής αναφορά σε δύο μεγάλα ζητήματα:

Πρώτον, στο αν απλά οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να διαχειρίζονται Επαγγελματικά Ταμεία που ιδρύουν οι κοινωνικοί φορείς (εργαζόμενοι-εργοδότες), ή αντίθετα αν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ιδρύουν αυτές Επαγγελματικά ταμεία στα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να εντάσσονται οι κοινωνικοί φορείς και

δεύτερον, αν η επαγγελματική ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική και μέρος των κεφαλαίων της θα το αντλεί από τις εισφορές του πρώτου πυλώνα (κοινωνική ασφάλιση).

Με βάση πάντως την προεκλογική ρητορική της σημερινής κυβέρνησης, φαίνεται πως ο δεύτερος πυλώνας θα είναι εκ του νόμου υποχρεωτικός, θα ξεκινήσει σταδιακά από τους νέους εργαζόμενους και κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε κρατικό ή ιδιωτικό Επαγγελματικό Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v