Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τι θα γίνει με την προστασία των τραπεζιτών που εμπλέκονται με τις διαγραφές δανείων. Απέτυχε ο εξωδικαστικός, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης. Συνεχείς επαφές με τις τράπεζες.

Ερχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

«Δεν τίθεται ζήτημα ποινικής ασυλίας. Μία άστοχη και ατυχής έκφραση μου παρερμηνεύτηκε και δημιούργησε μία στρεβλή εντύπωση. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να υπάρχει προστασία από κακόβουλες καταγγελίες που μπορούν να εκθέσουν τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Και αυτό θα το κάνουμε προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων εκ μέρους των τραπεζών για το κούρεμα ή τη διαγραφή δανείων».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με το θέμα της προστασίας των υπαλλήλων των τραπεζών που θα υπογράφουν διαγραφές δανείων στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τα ΜΜΕ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, «αν δεν αρχίσουν να βάζουν υπογραφές οι τραπεζίτες για ρυθμίσεις, τότε θα βαλτώσει η οικονομία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πολύ γρήγορα τις εκκρεμότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σε εξέλιξη ένας συχνός διάλογος τόσο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών όσο και με τους επικεφαλής των τραπεζών, ώστε να επιλυθούν μια σειρά χρόνιων ζητημάτων.

Αλλαγή του εξωδικαστικού

Σύμφωνα με τον ίδιο, σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Τι να κάνουμε; Δεν θέλω να ασκήσω κριτική αλλά το μοντέλο δεν λειτούργησε» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «λιγότερες από 50 εταιρείες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υπαχθούν σε αυτόν».

«Το υπουργείο, η ΕΕΤ και η ΑΑΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία. Με την τριμερή επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει και τη δουλειά που γίνεται, νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα υπάρχει συμφωνία απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Το μείζον είναι να μπορούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά με μία μικρή βοήθεια να γίνουν βιώσιμες, να μπορούν να παίρνουν αυτή τη βοήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι στις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες έχει μπει στο τραπέζι και το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v