Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνε και… έρχονται στελέχη στις θυγατρικές του Υπερταμείου

Οι αλλαγές στα Δ.Σ. των ΔΕΚΟ που ελέγχει η ΕΕΣΥΠ και οι παραιτήσεις. Ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται για τις κρίσιμες θέσεις στις επιχειρήσεις. Τα ερωτήματα για το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου.

Πάνε και… έρχονται στελέχη στις θυγατρικές του Υπερταμείου

Εν μέσω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) προωθεί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στέλεχος που έχει εμπλακεί τους τελευταίους μήνες στην (ανεπιτυχή μέχρι στιγμής) προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Folli Follie, πραγματοποιείται αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ.

Η ΕΥΑΘ είναι ακέφαλη από τις 24 Ιουνίου, οπότε και παραιτήθηκε ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος Γ. Κρεστενίτης, ενώ η γαλλική Suez που κατέχει περί το 5% των μετοχών πιέζει για την τοποθέτηση σε εκτελεστική θέση του Δ.Σ. προσώπου που γνωρίζει από διαχείριση υδάτων. Στις αρχές του καλοκαιριού, οι Γάλλοι είχαν θέσει το θέμα και σε γενική συνέλευση, με την πλευρά του Υπερταμείου (ελέγχει το 74,02%) να υπόσχεται πως θα το σκεφτεί σε επόμενη φάση.

Θέμα της αυριανής συνέλευσης είναι η «εκλογή διευθύνοντος συμβούλου» και η «εκλογή μελών διοικητικού συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών». Στις 2 Αυγούστου είχε οριστεί μη εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΥΑΘ ο Αγις Παπαδόπουλος.

Η εκκρεμότητα στην ΕΥΑΘ φαίνεται να κλείνει, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν άλλες, μια και στον αέρα βρίσκεται η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) αφού, κατά πληροφορίες, εντός των ημερών θα επισημοποιηθούν αποχωρήσεις πριν καν περάσει ένας χρόνος από την τοποθέτησή της! Στις 30 Αυγούστου 2018 είχε γίνει γνωστό πως πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ αναλαμβάνει ο Πολυχρόνης Γριβέας και διευθύνων σύμβουλος ο Ηλίας Αθανασίου. Η νέα διοίκηση, και λόγω του προεκλογικού κλίματος, έκανε πολύ λίγα πράγματα για να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται προ της πλήρους κατάρρευσης.

Αλλαγές αναμένονται και σε άλλα διοικητικά συμβούλια ΔΕΚΟ, ενώ εκτιμάται πως θα παραμείνουν κάποιοι από τους επικεφαλής κρατικών επιχειρήσεων που είχαν επιλεγεί προεκλογικά. Τέτοια παραδείγματα φαίνεται πως είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νίκος Αθανασόπουλος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται, όμως, στις διοικήσεις θυγατρικών του ΟΑΣΑ (Σταθερές Συγκοινωνίες και Οδικές Συγκοινωνίες). Ειδικά στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ καταλογίζονται ευθύνες για τη συνεχή απαξίωση του μετρό, τα δρομολόγια του οποίου έχουν αραιώσει σημαντικά, ενώ υπήρξε παρέμβαση και του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή προ εβδομάδων. Θεωρείται, επίσης, σίγουρη η αποχώρηση από τα διοικητικά συμβούλια προσώπων που συνδέονται με την προηγούμενη κυβέρνηση (π.χ. ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το νόμο προτείνει ένα μέλος του Δ.Σ. σε κάθε ΔΕΚΟ).

Στη ΔEH τοποθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το νέο διοικητικό συμβούλιο, ενώ νέες αλλαγές αναμένονται στους οργανισμούς Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ) καθώς και στις υπόλοιπες μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο θυγατρικές του Υπερταμείου (Ελληνικές Αλυκές, κ.λπ.).

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, και η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη σύνθεση του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου. Τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου ορίζονται από την ελληνική πλευρά, ενώ δύο τοποθετούνται από τους δανειστές (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος).

Οσο για το οκταμελές διοικητικό συμβούλιο, έχει δύο εκτελεστικά μέλη, τη διευθύνουσα σύμβουλο Ράνια Αικατερινάρη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Στέφανο Γιουρέλη. Η θητεία του Δ.Σ. της ΕΕΣΥΠ ΑΕ είναι τετραετής και λήγει τον Φεβρουάριο του 2021, αν και πολλοί θεωρούν πως οι αλλαγές θα γίνουν νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v