Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δυνάμωσαν» οι ασφαλιστικές εταιρείες στο 1ο εξάμηνο

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις εποπτευόμενες από αυτήν ασφαλιστικές εταιρείες. Για αυξημένη αξιοπιστία του κλάδου μιλούν παράγοντες της αγοράς. Αναλυτικός πίνακας.

«Δυνάμωσαν» οι ασφαλιστικές εταιρείες στο 1ο εξάμηνο

Αύξηση του ενεργητικού τους κατά 1,35 δισ. ευρώ, των τεχνικών αποθεματικών τους στον κλάδο ζωής κατά ένα δισ. ευρώ και των ιδίων κεφαλαίων τους κατά 256 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (όχι το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιείται στη χώρα) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ενεργητικό των εγχώριων εποπτευόμενων ασφαλιστικών εταιρειών αυξήθηκε από τα 17,04 στα 18,4 δισ. ευρώ, τα τεχνικά αποθέματα του κλάδου ζωής από τα 9,56 στα 10,56 δισ. ευρώ (του κλάδου ζημιών διατηρήθηκαν περίπου σταθερά) και τα ίδια κεφάλαια από τα 2,772 στα 3,028 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς σε δύο κυρίους λόγους:

Πρώτον, στην επικερδή λειτουργία των περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών.

Δεύτερον, στην άνοδο που σημείωσαν μέσα στο πρώτο μισό του 2019 οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις μεταβολές της αγοράς ομολόγων, καθώς εκεί τοποθετεί η εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία -άμεσα και έμμεσα- γύρω ή και πάνω από το 70% του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου του 2019, οι εταιρείες είχαν τοποθετημένα σε «χρεωστικούς τίτλους» το 61,1% του χαρτοφυλακίου τους και σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (μεταξύ αυτών και σε ομολογιακά Α/Κ) ένα επιπλέον 16,2% των επενδύσεών τους. Σε αθροιστική βάση, σε «χρεωστικούς τίτλους» ήταν τοποθετημένα 10,67 δισ. ευρώ (τα 4,44 σε τίτλους εσωτερικού και τα 6,225 σε προϊόντα εξωτερικού) και σε αμοιβαία κεφάλαια 2,89 δισ. ευρώ (904 εκατ. στην Ελλάδα και 1,98 δισ. εκτός χώρας).

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς τονίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν την υψηλή αξιοπιστία του κλάδου.

ΥΓ: Χθες ανακοίνωσαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους δύο ασφαλιστικές εταιρείες: Στα 38,2 εκατ. ευρώ τα συγκρίσιμα κέρδη της Εθνικής (από 34,1 εκατ.) και στα 15,16 εκατ. της Interlife (έναντι 5,44 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v