Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μοντέλο Green Cola-Stevia Hellas που παράγει... ανάπτυξη

Το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας της Green Cola με τη Stevia Hellas παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση. Άδωνις Γεωργιάδης: «Ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις απαιτεί την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα».

Το μοντέλο Green Cola-Stevia Hellas που παράγει... ανάπτυξη

Μια ιδέα αρκεί όταν συνδυαστεί με την πίστη των παραγωγών ότι αργά ή γρήγορα το προϊόν τους θα βρει τον τρόπο να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων και θα καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Απαιτείται, βεβαίως, και η βιομηχανία να αναζητά την πρωτοπορία και να ανοίγει νέους δρόμους στην παραγωγή προϊόντων με χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τη Stevia Hellas και την Green Cola με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο κτίριο του Μικρού Χρηματιστηρίου στην Αθήνα.

Στη εκδήλωση, αναδείχτηκε με εύληπτο τρόπο ότι όταν υπάρχουν οι καινοτόμες ιδέες και οι αποφασισμένοι να τις εφαρμόσουν, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Όχι μόνο για τους συνεργάτες αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, η οποία μπορεί και θα πρέπει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει στον αγροδιατροφικό τομέα. Και τα πλεονεκτήματα αυτά αποτυπώνονται έμπρακτα στη συνεργασία της Stevia Hellas και της Green Cola.

Δηλαδή των αγροτών της Λαμίας, όπου μετά την υποχρεωτική εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού και ψάχνοντας μια εναλλακτική λύση, πήραν το ρίσκο να στραφούν στην παραγωγή στέβιας και του Περικλή Βενιέρη, ο οποίος εν μέσω του πιο δύσκολου έτους της οικονομικής κρίσης, το 2012, και με τον ανταγωνισμό δύο παγκόσμιων κολοσσών, τόλμησε να υλοποιήσει μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα. Την παραγωγή αναψυκτικών με στέβια, που ολοένα και περισσότερο βρίσκει απήχηση στους καταναλωτές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Green Cola κ. Βενιέρη, η συνεργασία με τη Stevia Hellas αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχει ο πρωτογενής τομέας να εφοδιάσει τα ράφια με υγιεινά τελικά καταναλωτικά αγαθά. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα απαραίτητα στοιχεία για να έρθει η ανάπτυξη είναι η δημιουργία και η συνεργασία, σημειώνοντας ότι στις αγορές του εξωτερικού κουβαλάμε και τη Stevia Hellas.

Όπως ανέφερε, σήμερα η Green Cola βρίσκεται στο νούμερο δύο στις πωλήσεις αναψυκτικών τύπου cola στην Ελλάδα, αλλά κατέχει την πρώτη θέση στα αναψυκτικά με γλυκαντικά στέβια, ενώ σημείωσε ότι η εταιρεία αναζητά ευκαιρίες ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Για την ιστορία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas Χρήστος Σταμάτης γνωστοποίησε ότι ο εμπνευστής της μεταξύ τους συνεργασίας ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και στέλεχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Χάρης Λαμπρόπουλος.

Έρχεται και άλλη συνεργασία

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταμάτης, η Stevia Hellas βρίσκεται στη διαδικασία σύναψης συνεργασίας και με τη Venus Growers, την ελληνική εταιρεία παραγωγής κομπόστας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλός της Στέλιος Θεοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδουλίδη, η χρήση στέβιας στις κομπόστες βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και όλες οι ενδείξεις είναι θετικές, καθώς οι δοκιμές στις αγορές του εξωτερικού στέφονται με επιτυχία. Σημειώνεται ότι η Venus Growers, που επεξεργάζεται 60.000 τόνους ροδάκινο τον χρόνο, είναι μία αμιγώς εξαγωγική εταιρεία, καθώς το 96% της παραγωγής διατίθεται στο εξωτερικό.

Ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις

Δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια στέρεη οικονομία, αν δεν αξιοποιήσουμε τον πρωτογενή τομέα, σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσων Άδωνις Γεωργιάδης. Στόχος μας είναι οι επενδύσεις στη βιομηχανία, καθώς αν θέλουμε να αποτελέσουμε success story, δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο στον τουρισμό και στις υπηρεσίες, τονίζοντας ότι η συνεργασία Stevia Hellas - Green Cola θα πρέπει να βρει μιμητές.

Στη γεφύρωση του πρωτογενούς τομέα με τη βιομηχανία, αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ενώ ο Χριστόφορος Χατζόπουλος, διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της Eθνικής Tράπεζας, ανάδειξε τη βαρύτητα που δίνει η τράπεζα στις συνέργειες του πρωτογενούς τομέα και των επιχειρήσεων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η στόχευση της ΕΤΕ προς τον πρωτογενή προηγήθηκε ακόμα και της Αγροτικής Τράπεζας, αναφέροντας ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της συμβολαιακής γεωργίας και της χρημαδοότησης των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα Business Seeds της ΕΤΕ, μέσω του οποίου στηρίζονται, αναδεικνύονται, δικτυώνονται και χρηματοδοτούνται καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μια σύντομη ιστορική αναφορά για το πώς το 2006 ξεκίνησε η καλλιέργεια στέβιας στη Λαμία έκανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas Λεωνίδας Ζέρβας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση για τη διείσδυση της στέβιας στις αγορές, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ της Green Cola Μάνος Ελευθερίου, ο Στέλιος Θεοδουλίδης, ο διευθυντής Στρατηγικών Έργων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Φίλιππος Παπαδόπουλος, η Ilanit Kabessa, επικεφαλής Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Επενδυτικών Σχημάτων Dol Packaged Food - Ισραήλ και ο Joel Perret, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Stevia Natura, η οποία διαθέτει το μοναδικό εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v