Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως για την επένδυση της ρωσικής Mirum στην Ελούντα

Το επενδυτικό σχέδιο που προωθεί η Mirum Hellas προβλέπει την ανάπτυξη έκτασης 1.000 στρεμμάτων με 350 πολυτελείς κατοικίες και μαρίνας 65 θέσεων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει και τα €600 εκατ.

Πράσινο φως για την επένδυση της ρωσικής Mirum στην Ελούντα

Τις επόμενες ημέρες εγκρίνεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), στο οποίο συμμετέχουν οι συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για το τουριστικό συγκρότημα Elounda Hills του ρωσικού ομίλου Mirum.

Πρόκειται για μία από τις στρατηγικές επενδύσεις που επιχειρεί να ξεκολλήσει η κυβέρνηση καθώς «σέρνεται» εδώ και αρκετά χρόνια. Με την έκδοση της περιβαλλοντικής μελέτης θα ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΣΕ), ώστε να δημοσιευθεί σε Προεδρικό Διάταγμα, να προχωρήσει η πολεοδομική μελέτη και στο τέλος να εκδοθούν οι άδειες δόμησης του τουριστικού συγκροτήματος.

Το επενδυτικό σχέδιο που προωθεί η Mirum Hellas, η οποία ελέγχεται από τον Ρώσο επιχειρηματία Vitaly Borisov, προβλέπει την ανάπτυξη έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων (και έξι γειτονικών εκτάσεων που φτάνουν τα 200 στρέμματα) για την κατασκευή 350 πολυτελών κατοικιών, μαρίνας δυναμικότητας περίπου 65 θέσεων, δύο ξενοδοχείων, μικρού εμπορικού κέντρου κ.ά. Το συνολικό ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει και τα 600 εκατ. ευρώ, καθώς ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη τμήματος της έκτασης, ενώ συνεχίζει να αναζητεί γειτονικές εκτάσεις προς αγορά.

Η Mirum Hellas έχει ήδη κατασκευάσει περισσότερες από 16 πολυτελείς βίλες, επιφάνειας άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων εκάστη και μερικές έχουν ήδη πωληθεί. Εντός του συγκροτήματος θα λειτουργήσουν και δύο ξενοδοχεία. Για το μεγάλο, πεντάστερο, ξενοδοχείο δυναμικότητας 200 κλινών, ο νομικός εκπρόσωπος της Mirum Κ. Δέδες είχε υποστηρίξει προ μηνών πως ο ρωσικός όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αμερικανικούς ομίλους Four Seasons και Fairmont Hotels. Για το μικρότερο ξενοδοχείο (το πρώην «Ακρωτήρι»), που αγοράστηκε και ανακαινίζεται με στόχο να λειτουργήσει στα μέσα του 2020, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τη Libra ώστε να φέρει την επωνυμία των Aria Hotels.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει 16 πολυτελείς σουίτες, ενώ στη ρωσική εταιρεία πέρασε και η βίλα του Νίκου Κούνδουρου, στην οποία είχαν πραγματοποιηθεί γυρίσματα της ταινίας «Η Νεράιδα και το Παλικάρι», η οποία επίσης ανακαινίζεται.

Η Mirum έχει ήδη κατασκευάσει στη Ρωσία τέσσερις οικισμούς πολυτελών κατοικιών και ο Vitaly Borisov αναζητούσε έκταση στη Μεσόγειο, προκειμένου να δημιουργήσει παραθεριστικό συγκρότημα για τους πλούσιους Ρώσους που είναι ήδη πελάτες του. Κατέληξε στην Ελούντα αφού είχε περάσει από τη Γαλλία, καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Κέρκυρα και η Λευκάδα.

Στόχος του Ρώσου επιχειρηματία είναι η δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα προσελκύει και χαμηλότερα βαλάντια, καθώς το κόστος των κατοικιών που θα πωλούνται θα κυμαίνεται από τiw 250.000 μέχρι τα 2.000.000 ευρώ, όπως είχε τονίσει ο κ. Δέδες.

To στρατηγικό σχέδιο του συγκροτήματος έγινε από το βρετανικό γραφείο WATG, αλλά η Mirum Hellas συνεργάζεται επίσης με τα ελληνικά γραφεία μελετών «Μακρίδης», «Αλ. Σαμαράς», Europlan, Marnet (σχεδίασαν τη μαρίνα) κ.ά.

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v