Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ-θεσμών για τη ΔΕΗ

Σήμερα και Τετάρτη η συνάντηση ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους της Κομισιόν. Επίπονες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του ποσοστού μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ και την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Τα επιχειρήματα.

Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ-θεσμών για τη ΔΕΗ

Μία μέρα μετά την έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη ΔΕΗ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς, με το πρώτο ραντεβού να είναι προγραμματισμένο για σήμερα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ανακοινώνει η δημόσια εταιρεία τα εξαμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα, με την EY, όπως έγραψε προχθές το Euro2day.gr, να αναμένεται να κρατήσει θετική στάση με τις παρατηρήσεις που θα κάνει επ' αυτών. 

Η οικονομική κατάσταση της ΔΕH είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της ατζέντας ανάμεσα στις δύο πλευρές και με βάση αυτή το ΥΠΕΝ θα χτίσει την επιχειρηματολογία του πάνω στην αναθεώρηση της συμφωνίας που έχει να κάνει για την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων παρεμβάσεων που δρομολογεί.

Έτσι, η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιδιώξει την αναθεώρηση της μείωσης του μεριδίου της ΔEH, υποστηρίζοντας πως ο στόχος του να υποχωρήσει κάτω από το 50% έως το τέλος της χρονιάς είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτος. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την κατάργηση των ΝΟΜΕ, που επίσης θα θέσει το υπουργείο ΠΕΝ, θα επιχειρήσει να πείσει πως οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοια επίπεδα (50%) το μερίδιο του δεσπόζοντος παίκτη.

Πληροφορίες θέλουν πως οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε αυτό το θέμα σε συμφωνία και αναμένεται να υπάρξουν επίπονες διαπραγματεύσεις. Οι θεσμοί, λένε πηγές, ζητούν ισχυρά αντίμετρα που θα αντικαταστήσουν την κατάργηση των ΝΟΜΕ και την αναθεώρηση του στόχου μείωσης της θέσης της ΔEH στην αγορά ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ αντιτείνει την επίσπευση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, βάζοντας στο τραπέζι το κλείσιμο έως τον ερχόμενο Ιούνιο του Αμυνταίου, της Μεγαλόπολης ΙΙΙ αλλά και εκείνων της Καρδιάς.

Πηγές αναφέρουν ακόμη ότι μία από τις προτάσεις -αλλά χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση- είναι κι εκείνη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, με πώληση τμημάτων του δικτύου διανομής ανά γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του σχετικού πελατολογίου. Πάντως αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι δεν ελήφθησαν και θα αργήσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Η σχετική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από τη διοίκηση της ΔEH.

Οι καθυστερήσεις στο target model είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τα δύο μέρη, μια και η έναρξη της εφαρμογής του με τη λειτουργία των σχετικών ηλεκτρονικών συστημάτων των συναλλαγών δεν αναμένεται νωρίτερα από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στην ατζέντα επίσης περίοπτη θέση έχουν και οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, με τα τελευταία σενάρια να θέλουν την πώληση ακόμη και κατά 100% των μετοχών του δημοσίου στις εταιρίες Εμπορίας και Υποδομών.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ - Κομισιόν έχουν δρόμο μπροστά τους, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οπότε φαίνεται να είναι και δύσκολη η κατάληξη από τώρα σε κοινούς συμφωνημένους στόχους.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, ιδίως ως προς το καυτό θέμα της τύχης των ΝΟΜΕ, δεν κάνει πίσω και προχωρά στην κατάργησή τους. Τουλάχιστον της δημοπρασίας του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v