Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ΟΝΕΧ για Ελευσίνα

Τον Νοέμβριο ξεκινά η διαδικασία πώλησης. Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις με την ONEX. Τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα πάρει σειρά ο Σκαραμαγκάς, για τον οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον-έκπληξη.

Προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ΟΝΕΧ για Ελευσίνα

Την εκτίμησή τους ότι έως το καλοκαίρι του 2020 θα έχουν μεταβιβασθεί, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσής τους, τόσο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας όσο και του Σκαραμαγκά, εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι πέρα από το δεδομένο ενδιαφέρον της ONEX του Πάνου Ξενοκώστα για την Ελευσίνα, προσφάτως, προέκυψε ενδιαφέρον-έκπληξη όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από σοβαρό επενδυτικό σχήμα και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Θα προχωρήσουμε με γρήγορα αλλά πολύ προσεκτικά βήματα στο θέμα των ναυπηγείων», τονίζουν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι διαδικασίες μεταβίβασης και εξυγίανσης θα προχωρήσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Όπως εξηγούν, αυτό σημαίνει ότι για τα μεν ναυπηγεία Ελευσίνας οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις 5 Νοεμβρίου, όπου βάσει του σχεδίου εξυγίανσης προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ακινήτων του Νεωρίου Σύρου στην ONEX, καθώς και να καταβληθεί και το σύνολο των οφειλών προς τους εργαζομένους. Έκτοτε, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής των ναυπηγείων στο άρθρο 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Αντίστοιχα, η εκκίνηση του διαγωνισμού για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά προσδιορίζεται για τον Μάρτιο του 2020, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης.

Η Ελευσίνα

Παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε επίπεδο προθέσεων για τον Σκαραμαγκά, στην κυβέρνηση επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία για την Ελευσίνα, καθώς οι συζητήσεις με τον κ. Ξενοκώστα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα η συμφωνία της ONEX με την αμερικανική Chatsworth Securities LLC, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο για συνεπένδυση στα ναυπηγεία Ελευσίνας, ερμηνεύεται ως οριστική απόφαση και πρόθεση της ONEX να τα αποκτήσει. Βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας, προβλέπεται η διάθεση ποσού έως 400 εκατ. δολάρια σε ορίζοντα 15ετίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ONEX έχει υπογράψει συμφωνία με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκο Ταβουλάρη, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση των Ναυπηγείων στο πρότυπο του μοντέλου των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση μέρους του ενεργητικού και του παθητικού των ναυπηγείων Ελευσίνας από την εταιρεία ONEX ELEFSIS, κατόπιν επικύρωσης του σχετικού Σχεδίου Εξυγίανσης από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο, δυνάμει του άρθρου 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ειδικά μέτρα για τον Σκαραμαγκά

Με τη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης να είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση θέτει ως ορόσημο εκκίνησης του διαγωνισμού για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά τον προσεχή Μάρτιο. Μάλιστα, για να διευκολύνει τις διαδικασίες, με άρθρο που ενέταξε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, ορίζεται ότι το δημόσιο υποχρεούται να παραχωρεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε κάθε πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί επιχείρηση ναυπηγείου επί των γεωτεμαχίων που αποτελούν το όλο συγκρότημα των ναυπηγείων.

Επίσης, προβλέπει ότι στην επιχείρηση του ναυπηγείου θα παραχωρείται η αποκλειστική χρήση του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, έμπροσθεν της ζώνης αιγιαλού, για τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Το ίδιο άρθρο ορίζει ότι κτίρια, εγκαταστάσεις και λοιπές κατασκευές, που βρίσκονται στα γεωτεμάχια που αποτελούν το όλο συγκρότημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είτε σε ιδιόκτητη έκταση είτε σε δημόσια κτήματα παραχωρηθέντα κατ' αποκλειστική χρήση στα ναυπηγεία, εφόσον έχουν κατασκευαστεί μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 2941/2001 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αφορούν αποκλειστικά σε στρατιωτικά έργα και εγκαταστάσεις και θεωρούνται νόμιμα ως έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v