Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Παραδίδεται η έκθεση της ΕΥ για τα περιφερειακά λιμάνια

Θέμα ημερών είναι η παράδοση της έκθεσης της εταιρείας συμβούλων EY για το μοντέλο αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμανιών. Ομως, η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ ανατρέπει το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΤΑΙΠΕΔ: Παραδίδεται η έκθεση της ΕΥ για τα περιφερειακά λιμάνια

Μέσα στον Οκτώβριο παραδίδεται η έκθεση της Ernst & Young (EY), που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου ώστε να παρουσιάσει προτάσεις για το μοντέλο αξιοποίησης κάθε ενός από τα δέκα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια.

Στην EY είχε ανατεθεί να διερευνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 10 περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) και να προτείνει εναλλακτικά σενάρια.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (π.χ. κρουαζιέρα, μαρίνα, εμπορευματικό σταθμό, κ.ά.) σε όλα τα περιφερειακά λιμάνια που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Αντίθετα εξετάζουν, με βάση και τις προτάσεις της ΕΥ, ακόμα και την πώληση οργανισμών λιμένων, κατά το πρότυπο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Φυσικά και παραμένουν στο τραπέζι οι υποπαραχωρήσεις σε κάποια από τα δέκα λιμάνια.

Την ίδια στιγμή, όμως, η τροποποιημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ οδηγεί προς τα πίσω τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που βρίσκονταν στην πρώτη θέση του καταλόγου του ΤΑΙΠΕΔ. Η συμφωνία προβλέπει την αξιοποίηση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για τη μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού προς την αμερικανική στρατιά στην Ευρώπη. Πριν από λίγες ημέρες πήγε, μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Πάιατ, κατά την επίσκεψή του, αναφέρθηκε και στην ανέλκυση της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ" που χρηματοδοτήθηκε με 2,3 εκατ. δολάρια από τον αμερικανικό στρατό ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος τόνισε και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι ως ενεργειακός κόμβος, με βάση το σχέδιο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου για την κατασκευή πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η συμφωνία με ΗΠΑ ανατρέπει τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του οποίου είχε ανακοινώσει πως με βάση προηγούμενες μελέτες πρώτα θα προχωρούσαν οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας στη Βόρεια Ελλάδα και τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας στη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, ένα από τα σχέδια που συζητούσαν στο Ταμείο ήταν η από κοινού παραχώρηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας καθώς είναι συμπληρωματικά ως προς τις εμπορικές δραστηριότητες.

Προχωρούν, όμως, οι αλλαγές διοικήσεων στους οργανισμούς των δέκα περιφερειακών λιμένων. Ηδη έχουν αλλάξει σε τέσσερα (Καβάλας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου) από τα δέκα λιμάνια, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και για τους δέκα οργανισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v