Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή» στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Τεχνικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή» στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Τεχνικές λεπτομέρειες κρίσιμης σημασίας για την ομαλή ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» και τη μείωση των κόκκινων δανείων απασχόλησαν για περίπου δύο ώρες την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός και οι Δ.Σ των συστημικών τραπεζών Παύλος Μυλωνάς, Χρήσος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η συνάντηση διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος των τραπεζών, οι οποίες ζητούν ενημέρωση για τους βασικούς άξονές του προς έγκριση σχεδίου. Ανάλογη ενημέρωση είχαν ζητήσει από τον Γ. Ζαββό, την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να τη λάβουν, εξέλιξη που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για όσα ακολούθησαν και κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων.

Οι τράπεζες τελούν στο απόλυτο σκοτάδι, ως προς τις πρόνοιες του σχεδίου, ακόμη και για θέματα για τα οποία έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη τους, όπως, για παράδειγμα, το ύψος και ο χρονισμός καταβολής του ασφαλίστρου κινδύνου, εφόσον κάνουν χρήση των εγγυήσεων.

Οι ανησυχίες τους πυροδοτούνται από πληροφορίες ότι το σχέδιο αντιγράφει πλήρως, σε αυτό το σημείο, το ιταλικό μοντέλο του Asset Protection Scheme, προβλέποντας την καταβολή του ασφάλιστρου κινδύνου από την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία μεταφέρονται τα προς τιτλοποίηση δάνεια και εκδίδει εν συνεχεία τις δύο ή τρεις τάξεις ομολόγων.

Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, τότε θα πρέπει λογιστικά οι τράπεζες να αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της διάρκειας του senior note ομολόγου, με τη μεταφορά των προς τιτλοποίηση δανείων στο SPV. Κόστος που δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν. Ήδη, κάποιες εξ αυτών που έχουν δρομολογήσει τιτλοποιήσεις, διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν χρήση των εγγυήσεων, αν προβλέπονται τέτοιοι όροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v