Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 6,75 δισ. ευρώ τα κονδύλια του ΠΔΕ

Αμετάβλητο το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2020. Πώς θα κατανεμηθεί. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι στόχοι του ΥΠΟΙΚ. Απώλειες ύψους 600 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος προεξοφλεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στα 6,75 δισ. ευρώ τα κονδύλια του ΠΔΕ

Στα ίδια επίπεδα με το 2019, αλλά με ανακατανομή των πόρων του συγχρηματοδοτούμενου και του εθνικού σκέλους του προγράμματος, θα είναι, βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2020. Ωστόσο, στο προσχέδιο προεξοφλείται -για μια ακόμη φορά- η υποεκτέλεση του ΠΔΕ έτους 2019 κατά 600 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι οι απώλειες του ΠΔΕ για το 2018 ήταν της τάξεως των 513 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, για το έτος 2020 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 6.750 εκατ. ευρώ, με κατανομή της συνολικής δαπάνης μεταξύ των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 6.000 εκατ. ευρώ, και εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο ύψος ήταν και το ΠΔΕ του 2019, ωστόσο τα 5.750 εκατ. ευρώ ήταν πόροι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 1 δισ. ευρώ, εθνικοί πόροι.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, σταθερή επιδίωξη για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2020 παραμένει η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής.

Ο στόχος αυτός θα συνδράμει θετικά στην προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής και θα απαιτήσει την εντατικοποίηση των ενεργειών για την επίσπευση της υλοποίησης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα οι τομείς των μεγάλων έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.λπ.), η προώθηση της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού), η ενίσχυση της απασχόλησης, η εκπαίδευση και κατάρτιση, οι τομείς της υγείας και της πρόνοιας, η προστασία του περιβάλλοντος, τα έργα υποδομών των ΟΤΑ όλης της χώρας και οι δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (χρηματοδοτούμενο από αμιγώς εθνικούς πόρους), η σχετική δαπάνη θα διατεθεί για την ενίσχυση αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων των Υπουργείων και των Περιφερειών που δεν είναι επιλέξιμες σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς και δράσεων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, εξυπηρέτησης αναγκών χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων και αποκατάστασης υποδομών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Δεν πιάνεται ο στόχος του 2019

Σύμφωνα με την εκτίμηση που περιέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το έτος 2019 εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί για έργα και δράσεις του ΠΔΕ ποσό συνολικού ύψους 6.150 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι το ΠΔΕ του τρέχοντος έτους είναι στα 6.750 εκατ. ευρώ.

Από το παραπάνω ποσό, 5.350 εκατ. ευρώ αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα και ειδικότερα, 3.500 εκατ. ευρώ πληρωμές δαπανών για την υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και 1.850 εκατ. ευρώ πληρωμές δαπανών λοιπών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Βασικός στόχος της εκτέλεσης του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2019 είναι η απορρόφηση των πόρων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και η εξασφάλιση της εισροής της κοινοτικής συνδρομής, στο πλαίσιο των στόχων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Τέλος, ποσό 800 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί για την υλοποίηση έργων ΠΔΕ που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους. Με τα έργα αυτά ενισχύονται πολιτικές και δράσεις των Υπουργείων και των Περιφερειών και αντιμετωπίζονται έκτακτες ανάγκες.

Επισημαίνεται ότι η πραγματική επίπτωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και στην οικονομική ανάπτυξη φαίνεται μόνο όταν τα σχετικά στοιχεία παρουσιάζονται σε επίπεδο Γενική Κυβέρνησης. Το 2018, οι συνολικές επενδυτικές δαπάνες σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης ήταν 4.904 εκατ. ευρώ και για το 2019, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6.125 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v