Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή», δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης

Διευρυμένο επίδομα θέρμανσης και με προκαταβολή, αποφάσισε η κυβέρνηση να χορηγηθεί στα νοικοκυριά για τη χειμερινή περίοδο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόσθετων θετικών μέτρων φέτος όπως και το 2020, αν υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πλεόνασμα. Για το 2020 αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μέτρα όπως η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη. Οπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1.1.2020 να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών σε 24-48 δόσεις, η οποία θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σε αυτήν.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω θετικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο 2019 είπε: «Εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Σχετικά με το 2020 τόνισε ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο υπουργός τοποθέτησε χρονικά στον Μάιο του 2020 τις αποφάσεις για τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στις συντάξεις, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v