Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και οι ενστάσεις των τραπεζιτών για τους όρους του πακέτου. Στην Αθήνα έρχεται η Μ. Βεστάγκερ.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

Δεν συζητήθηκε σήμερα στο κολέγιο των Επιτρόπων το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων μέσω του σχήματος του APS. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το κολέγιο των Επιτρόπων «δεν έχει καμία σχέση με την έγκριση του σχεδίου, η οποία ανήκει αποκλειστικά στην DG Comp και την αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ», η οποία έρχεται στην Αθήνα αύριο και εκτός από τον πρωθυπουργό θα συναντήσει και αρμόδιους υπουργούς.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο για τις τράπεζες εξακολουθεί να μην εγκρίνεται από την DG Comp, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον SSM και την Κομισιόν να επισημαίνουν ότι τα κόκκινα δάνεια (NPEs) παραμένουν πρόβλημα και δεν θα κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, αν δεν υπάρξει άμεση αποτελεσματικότητα.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι Ελληνες τραπεζίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από το ιταλικό μοντέλο που φέρεται να παρουσίασε η Αθήνα και εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ώστε να επωφεληθούν από αυτό.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κομισιόν ανέφεραν επίσης ότι οι τροποποιήσεις φαίνεται να είναι «συγκρουσιακές» για τα συμφέροντα των τραπεζών. Επίσης, η ΕΕ εφιστά την προσοχή για τη σοβαρότητα του θέματος, γιατί όπως ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, το ιταλικό μοντέλο μπορεί φαινομενικά να λειτούργησε, όμως, πολλά εταιρικά ομόλογα της Ιταλίας βρίσκονται «στο όριο» και θα γυρίσουν σε «κόκκινα» σε περίπτωση ύφεσης στην ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι και ο Μ. Ντράγκι πρόσφατα επέστησε την προσοχή, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει σημάδια βελτίωσης στους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v