Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράλληλα θα τρέξουν δύο διαγωνισμοί για πώληση της ΔΕΠΑ

Ταυτόχρονα οι διαγωνισμοί για την πώληση της Εμπορίας και των Υποδομών της ΔΕΠΑ. Τι θα προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Κάτω από το 50% το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά φυσικού αερίου.

Παράλληλα θα τρέξουν δύο διαγωνισμοί για πώληση της ΔΕΠΑ

Επίσημα χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Κωνσταντίνος Ξιφαράς, στη διάρκεια του 2nd Athens Investment Forum, έκανε γνωστό ότι το μερίδιο της ΔΕΠΑ στο φυσικό αέριο κινείται κάτω από το 50%.

Η εταιρεία πια δεν έχει το μονοπώλιο αλλά ούτε και δεσπόζουσα θέση στην αγορά φυσικού αερίου. Ο διευθύνων σύμβουλος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην απελευθέρωση της προμήθειας και της χονδρικής, καθώς και στα διαρθρωτικά μέτρα που είχε λάβει -και τρέχουν ακόμα- η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποχρεώνοντας τη ΔΕΠΑ σε δημοπρασίες φυσικού αερίου προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Η πτώση του μεριδίου της επιχείρησης, όπως έγραψε και το Euro2day.gr στις 9 Αυγούστου, είχε επισημανθεί και από την ICIS Heren, τη διεθνή πλατφόρμα παροχής πληροφόρησης για πετροχημικά.

Η επισήμανση του κ. Ξιφαρά αφορά συνολικά το μερίδιο της εταιρείας, τόσο στο αέριο αγωγού όσο και στο LNG και αποκτά ιδιαίτερη αξία, μια και πλησιάζει η ώρα της αποκρατικοποίησής της.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας μαζί και με τις αλλαγές στη διοικητική λειτουργία της ΔEH θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου και θα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου έως και 100%.

Πηγές αναφέρουν πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα κινηθεί άμεσα για την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης των δύο τομέων δραστηριότητας της επιχείρησης. Και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών θα πωληθούν παράλληλα. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν επίσης πως η εκκίνηση των δύο διαγωνισμών θα γίνει εντός της χρονιάς.

Σύμφωνα επίσης με άλλες πληροφορίες, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα προβλέπεται για τις δύο εταιρείες η πώληση ποσοστού του δημοσίου έως 65%, ώστε αν ο έτερος μέτοχος, τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποφασίσει να πωλήσει το μερίδιό του (35%), η ιδιωτικοποίηση θα φτάσει σε ποσοστό το 100%.

Οι πληροφορίες θέλουν επίσης στο νομοσχέδιο να γίνεται απόπειρα τεχνικών βελτιώσεων στο νόμο Σταθάκη, ώστε να μην καθυστερήσουν οι διαδικασίες με τον χωρισμό των δραστηριοτήτων της Εμπορίας και των Υποδομών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v