Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κονδύλι 15,5 εκατ. ευρώ για ενίσχυση μονάδων υδατοκαλλιέργειας

Άνοιξε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα μέτρα 3.2.2 και 4.2.4. Σε ποιες περιπτώσεις το ύψος της επιδότησης μπορεί να φθάσει το 85% ή 100% του επενδυτικού σχεδίου. Ποιες δαπάνες χρηματοδοτούνται.

Κονδύλι 15,5 εκατ. ευρώ για ενίσχυση μονάδων υδατοκαλλιέργειας

Χρηματοδοτικές ενισχύσεις για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας, αλλά και την αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης, παρέχουν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου τα μέτρα 3.2.2 και 4.2.4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Ήδη η δεύτερη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τα συγκεκριμένα μέτρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα επενδυτικά σχέδια των ενδιαφερομένων, μπορούν να υποβάλλονται έως τις 15 Νοεμβρίου 2019.

Ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) των δύο δράσεων, ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιδότησης, κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχειρήσεις και το τόπο που δραστηριοποιείται. Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν, μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 έως 5 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των δύο μέτρων, θα δοθεί προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 50% του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου, έναντι 30% που είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μεγαλύτερο κίνητρα δίνονται για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στα χαρακτηρισμένα ως «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά», καθώς το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται στο 85%. Ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα παρέχονται σε επενδύσεις που εξυπηρετούν συλλογικό συμφέρον, δηλαδή έχουν συλλογικό δικαιούχο και καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπου το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται στο 100% του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου.

Σε ποιους απευθύνονται

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης από τα συγκεκριμένα μέτρα, έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικοί φορείς ή φορείς Αυτοδιοίκησης και λοιπές Οργανώσεις, που πληρούν σωρευτικά τους εξής όρους:

- Είναι επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας.

- Έχουν την ευθύνη πραγματοποίησης της υποβαλλόμενης προς ενίσχυση Πράξης.

- Επιβαρύνονται τελικά με το κόστος της.

Διευκρινίζεται ότι δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις των υπό σύσταση εταιρειών.

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών κάθε μέτρου ορίζεται η 23-03-2018. Σε κάθε περίπτωση για να θεωρηθούν επιλέξιμες για χρηματοδότηση οι εν λόγω δαπάνες θα πρέπει να αποτυπώνονται (εφόσον προβλέπεται στην εθνική νομοθεσία) στις απαραίτητες άδειες του έργου κατά το χρόνο κτήσης των αγαθών και μέχρι λήξης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Στο πλαίσιο των δύο μέτρων, επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι δαπάνες που σχετίζονται με τις παρακάτω ενέργειες:

- Αύξηση της παραγωγής με την κατασκευή νέων, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή και τη μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων πάχυνσης, καθώς και εγκαταστάσεων συσκευασίας των προϊόντων που προέρχονται από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων εξυγίανσης, αποστολής, αποκελύφωσης οστρακοειδών.

- Εκσυγχρονισμός ή και μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων πάχυνσης, χωρίς αύξηση της παραγωγής, καθώς και εγκαταστάσεων συσκευασίας των προϊόντων που προέρχονται από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων εξυγίανσης/ αποστολής/αποκελύφωσης οστρακοειδών.

- Κατασκευή νέων ιχθυογεννητικών σταθμών (ΙΧΣ) και παραγωγής γόνου, επέκταση ή και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων ΙΧΣ και παραγωγής γόνου.

- Κατασκευή νέων ή εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων προπάχυνσης.

- Παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και παραγωγικής βελτίωσης ή και αναβάθμισης σε τεχνητές λίμνες ή λιμνοθάλασσες υδατοκαλλιέργειας, καθώς και εγκαταστάσεων συσκευασίας των προϊόντων που προέρχονται από αυτές.

- Κατασκευή υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

- Αύξηση ενεργειακής απόδοσης και μετατροπή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κάθε υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερες της μίας ενέργειας με εξαίρεση την ενέργεια της ίδρυσης νέας παραγωγικής εγκατάστασης, η οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί από κοινού με ενέργειες εκσυγχρονισμού, επέκτασης ή μετεγκατάστασης της ίδιας εγκατάστασης.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης, υποβάλλονται από τους δυνητικούς Δικαιούχους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), που λειτουργεί στον ιστότοπο www.ependyseis.gr. Ο φορέας υποχρεούται να συμπληρώσει το σύνολο των υποχρεωτικών πεδίων της ηλεκτρονικής Αίτησης, μεταξύ των οποίων και την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας, μέσω της οποίας η ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ θα αποστέλλει στον φορέα το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων που σχετίζονται με το αίτημα χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v