Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει η βεντάλια για τις «στρατηγικές επενδύσεις»

Με μικρότερο προϋπολογισμό και θέσεις εργασίας, οι επενδύσεις που θα χαρακτηρίζονται ως «στρατηγικές», σύμφωνα με τροπολογία. Ειδικές παρεμβάσεις για τον τουριστικό τομέα.

Ανοίγει η βεντάλια για τις «στρατηγικές επενδύσεις»

Το χαμήλωμα του ελάχιστου προϋπολογισμού αλλά και των θέσεων εργασίας, ώστε να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως «στρατηγική», προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα».

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, χαμηλώνουν και τα όρια για να υπαχθεί μια τουριστική επένδυση στην κατηγορία «Στρατηγικές Επενδύσεις 2», ενώ υπάρχει και πρόβλεψη ότι στις «Εμβληματικές» μπορούν να υπάγονται και τουριστικές επενδύσεις. Επιπρόσθετα, από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 θα μπορούν να ενισχυθούν και τα επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels).

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι ως «Στρατηγικές Επενδύσεις 1» χαρακτηρίζονται «οι επενδύσεις των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των 100 εκατ. ευρώ καθώς και οι επενδύσεις που δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον 100 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 50 εκατ. ευρώ».

Με βάση το ισχύον πλαίσιο (άρθρο 10 ν. 4608/2019), «Στρατηγικές Επενδύσεις 1» ορίζονται «αυτές οι οποίες δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον 120 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 100 εκατ. ευρώ».

Συνεπώς, με την προωθούμενη αλλαγή, αρκεί για να χαρακτηριστεί ως «Στρατηγική Επένδυση 1» η επένδυση της οποίας ο προϋπολογισμός είναι τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργεί τουλάχιστον 100 ΕΜΕ. Παράλληλα, για όσες επενδύσεις ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, δεν τίθενται αριθμητικές προϋποθέσεις ως προς τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης.

Με την ίδια τροπολογία, τροποποιούνται τα όρια και οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τουριστικών επενδυτικών σχεδίων ως στρατηγικών επενδύσεων της κατηγορίας «Στρατηγικές Επενδύσεις 2» ενώ περιλαμβάνονται τα τουριστικά επενδυτικά εγχειρήματα με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις» των στρατηγικών επενδύσεων, κάτι που με βάση το ισχύον πλαίσιο δεν προβλέπεται.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των «Στρατηγικών Επενδύσεων 2» μπορούν να εντάσσονται και οι τουριστικές επενδύσεις των οποίων ο ελάχιστος προϋπολογισμός είναι τα 30 εκατ. ευρώ και ο ελάχιστος αριθμός ΕΜΕ, οι 75.

Η πρόνοια αυτή, ως προς το ύψος της επένδυσης και του αριθμού των ΕΜΕ, καταλάμβανε μόνο τις επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς για να καταταχθούν στην κατηγορία 2 οι υπόλοιπες στρατηγικές επενδύσεις θα έπρεπε το επενδυτικό σχέδιο να ξεκινάει από 40 εκατ. ευρώ και οι δημιουργούμενες ΕΜΕ να είναι τουλάχιστον 100.

Πέραν των παραπάνω, οι τουριστικές επενδύσεις θα μπορούν να υπάγονται και στην κατηγορία των «Εμβληματικών Επενδύσεων», αρκεί να δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον 200 ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, με το ίδιο ύψος προϋπολογισμού και αριθμού ΕΜΕ, ως εμβληματικές μπορούσαν να χαρακτηριστούν μόνο επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας.

Επίσης με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου επενδυτικών σχεδίων ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στο ν. 4276/2014 (Α' 155), με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης τουριστικών επενδυτικών εγχειρημάτων και τη δυναμική παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα του τουρισμού. Υπό την αυστηρή, ωστόσο, προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προβλέπεται και η δυνατότητα μετατροπής ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων και συγκεκριμένα των ν. 3299/2004 και ν. 3908/2011, σε ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, αρκεί να τηρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις περί μεταβίβασης ή μακροχρόνιας μίσθωσης ενισχυόμενων τμημάτων αυτών.

Τέλος, καταργείται η υποχρέωση έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των συμβάσεων μίσθωσης των φορέων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες αφορούν εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός της ενισχυόμενης επένδυσης.

Σημειώνεται ότι χρήση της συγκεκριμένης διάταξης μπορούν να κάνουν και επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v