Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβαλαν φρένο στα αυγουστιάτικα ταξίδια οι Γερμανοί

Περιόρισαν τα ταξίδια τον Αύγουστο οι Γερμανοί. Οριακά κέρδη για την Ελλάδα. Κερδισμένη του Αυγούστου η Τουρκία, χαμένη η Ισπανία. Τι δείχνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης Αυγούστου από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας.

Εβαλαν φρένο στα αυγουστιάτικα ταξίδια οι Γερμανοί

Νέα «αφετηρία» προσδοκιών για το 2020 από τη γερμανική αγορά διαμορφώνουν για τον ελληνικό τουρισμό τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης Ιανουαρίου-Αυγούστου που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Τα στοιχεία δείχνουν πως συνολικά οι Γερμανοί περιόρισαν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό τον Αύγουστο, προτιμώντας να ταξιδέψουν περισσότερο τους προηγούμενους μήνες της χρονιάς. Σύμφωνα με την Destatis, οι επιβάτες που αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια προς προορισμούς εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 3,6% στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αλλά μικρότερη τον Αύγουστο (+1,5%).

Κερδισμένοι της χρονιάς στη γερμανική αγορά φαίνεται πως είναι κατά σειρά η Τουρκία, η Ιταλία και το Μαρόκο, που πέτυχαν υψηλότερους ρυθμούς αύξησης επισκεπτών από τη Γερμανία.

Η Τουρκία κατέγραψε αύξηση επιβατών 10,8% στο οκτάμηνο, ενώ ο κύριος τουριστικός πόλος της Αττάλειας εμφάνισε άνοδο 16,2% στο ίδιο διάστημα. Σε απόλυτους αριθμούς, η Τουρκία υποδέχθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 550 χιλιάδες περισσότερους επισκέπτες από τη Γερμανία σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Μεγαλύτερη αύξηση από τον μέσο όρο της γερμανικής αγοράς πέτυχαν επίσης Ιταλία (+7,8%) και Μαρόκο (+7,9%).

Η αεροπορική κίνηση προς Ελλάδα εμφάνισε εικόνα «φρένου» καθώς η αύξηση 2,8% ήταν μικρότερη από τη μέση αύξηση της γερμανικής αγοράς στο σύνολο του οκταμήνου. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά, η εικόνα παραπέμπει σε φρένο στα όρια του… χειρόφρενου καθώς οι ταξιδιώτες αυξήθηκαν μόλις κατά 11.000 (+0,7%) στο οκτάμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

Για όσους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού αναζητούν σανίδα αισιοδοξίας (ή παρηγοριάς), τα στοιχεία της Destatis προσφέρουν μία: η Ισπανία κατέγραψε ακόμα χαμηλότερες επιδόσεις από την Ελλάδα στη γερμανική αγορά στο οκτάμηνο. Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες ήταν οριακά περισσότεροι (+0,2%) από πέρυσι στο σύνολο της χώρας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Με τις Βαλεαρίδες να καταγράφουν άνοδο 3,7% και τα Κανάρια να σημειώνουν «βουτιά» -12,6%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v