Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά η ΕΕΙΕΠ για τους Γιατρούς Εργασίας και την εικόνα στην αγορά

Πώς περιγράφει την κατάσταση του κλάδου και τα προβλήματα η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος σε επιστολή της προς το Euro2day.gr.

Τι απαντά η ΕΕΙΕΠ για τους Γιατρούς Εργασίας και την εικόνα στην αγορά

Επιστολή από το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Ευγενία Π. Πανταζή και ο γενικός γραμματέας Αθανάσιος Νταβέλος έλαβε το Euro2day.gr με αφορμή δημοσίευμα και την δημοσιεύει αυτούσια παραλείποντας μόνο χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς (περί υποβολέων κ.τλ.) που θεωρούμε ανοίκειους για το περιεχόμενο του Euro2day.gr και το επίπεδο των αναγνωστών του:

«Αγώνας δρόμου για να απαντήσουμε στα ανυπόστατα και ανυπόγραφα που δημοσιεύετε, σχετικά με την Ιατρική της Εργασίας

Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου (…)δεν έχει ονοματεπώνυμο και φυσικά πριν δημοσιεύσει το άρθρο δεν φρόντισε να ακούσει την άποψη δύο ακόμα πλευρών, των εργαζομένων και των Ιατρών που κατέχουν την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας.

Ο ίδιος ο Ανώνυμος συντάκτης του άρθρου (…) παραδέχεται ότι «και εμείς βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν πληροφορηθήκαμε ότι υφίσταται η ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας». Προφανώς και με βάση την κοινή λογική που επικαλείστε, θα συμφωνείτε καταρχήν ότι τους εργαζόμενους πρέπει να τους εξετάζουν Ιατροί Εργασίας, όπως τους καρδιοπαθείς εξετάζει Καρδιολόγος, τους έχοντες προβλήματα ακοής ο Ωτορινολαρυγγολόγος και τις εγκύους ο Γυναικολόγος.

Συνεχίζοντας, να ενημερώσουμε ότι την τελευταία πενταετία τελείωσαν την ειδικότητα 20 Ιατροί Εργασίας και όχι 1 όπως ψευδώς αναφέρετε στον άρθρο σας.

Αναφέρετε στο άρθρο ότι «η Νομοθεσία άλλαξε κόντρα στη λογική πριν από λίγα χρόνια». Ενημερωτικά να σας πούμε ότι είναι η ίδια Νομοθεσία από το 2003 που απλά έπαιρνε είτε παρατάσεις είτε δεν εφαρμοζόταν. 16 χρόνια είναι ακριβώς η ίδια Νομοθεσία!!!!

Επικαλείται ο συντάκτης ότι «ήθελε ο Νομοθέτης να προστατέψει τους 157 Ιατρούς Εργασίας» και όχι τους εργαζόμενους? προφανώς ο ανώνυμος συντάκτης όταν έχει πρόβλημα με την υπέρταση θα πάει στον... γυναικολόγο να του γράψει χάπια για την πίεση;

Αναφέρεται ο Ανώνυμος συντάκτης, σε μια ακόμα κλειστή λίστα 374 ιατρών άλλων ειδικοτήτων που ασκούν καθήκοντα Ιατρού Εργασίας. Προφανώς επίσης αγνοεί, ότι στην Ελλάδα «απαγορεύεται η άσκηση δύο ιατρικών ειδικοτήτων». Και ότι αυτοί οι 374 ιατροί, ασκούν δύο ιατρικές ειδικότητες; Και επίσης αγνοεί ότι αυτοί οι 374 ιατροί άλλων ειδικοτήτων ασκούν τα καθήκοντα της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας εμπειρικά, χωρίς δηλαδή να έχουν ειδικευθεί σε αυτήν.

Αγνοεί ο Ανώνυμος συντάκτης, ότι μπορεί ένας γιατρός πχ Πνευμονολόγος, να ασκεί το πρωί την Πνευμονολογία στο ιδιωτικό του ιατρείο και το απόγευμα να περιφέρεται ως «ασκών καθήκοντα Ιατρού Εργασίας», ενώ αν ένας Ιατρός Εργασίας τολμήσει να ασκήσει τα καθήκοντα του Πνευμονολόγου θα οδηγηθεί στην φυλακή για άσκηση δεύτερης ιατρικής ειδικότητας.

Αναφέρει ο Ανώνυμος, ότι «Οι γιατροί Εργασίας δεν δηλώνουν τα ωράριά τους στο ΣΕΠΕ ηλεκτρονικά» και αγνοεί-παραβλέπει το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα του ΣΕΠΕ, λόγω προβλημάτων του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας και όχι λόγω υπαιτιότητας των Ιατρών Εργασίας. Ούτε αυτό το γνωρίζετε; (...)

Ομοίως αναληθώς και ανακριβώς αναφέρει ο Ανώνυμος στο δημοσίευμα ότι «χρειάζονται 1000 ιατροί εργασίας» χωρίς να αποδεικνύεται ο ισχυρισμός με κάποια μελέτη. Αυτός ο αριθμός, αιωρείται στον αέρα από το 2002 από συγκεκριμένα άτομα και φορείς, γνωρίζουμε δε ότι αυτό τον αριθμό τον επικαλούνται στις δημόσιες συζητήσεις τους χωρίς καμία απόδειξη. Η μοναδική μελέτη που έχει γίνει με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αναφέρει περί των 348 (+/-11) ιατρών με ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας. Φυσικά δεν φροντίσατε να αναζητήσετε έστω μια μελέτη (…).

Ομοίως αναφέρετε «αν μια εταιρία ή ένας φορέας παροχής υπηρεσιών αναζητά έναν Ιατρό Εργασίας, είναι συχνά αδύνατον να τον εξασφαλίσει και σίγουρα –λόγω κλειστού επαγγέλματος- ακριβό». Μπορείτε να ενημερώσετε (το κλειστό επάγγελμα ομοίως αναφέρεται από συγκεκριμένη ομάδα χρόνια τώρα) ότι:

Α. η ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας δεν είναι κλειστό επάγγελμα, είναι Ιατρική Ειδικότητα και ασκείται από όσους έχουν ειδικευθεί επί τετραετίας σε αυτήν.

Β. Ο «φορέας παροχής υπηρεσιών» που επικαλείσθε στο άρθρο σας, οφείλει να έχει Ιατρούς Εργασίας στο δυναμικό του για να παρέχει τις υπηρεσίες που υπόσχεται σε επιχειρηματίες ότι διαθέτει και όχι να περιφέρει ως «πραμάτεια» δυναμικό που δεν έχει στη διάθεσή του.

Γ. Ομοίως μια επιχείρηση όταν δεν βρίσκει διαθέσιμο Ιατρό με την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας μπορεί να προσλάβει με ετήσια σύμβαση ιατρό από τον Ειδικό Κατάλογο της Νομοθεσίας (νομοθεσία που ισχύει από το 2003).

Στη διαπίστωσή σας ότι δεν ενδιαφέρονται Ιατροί να ειδικευθούν στην ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας η απάντηση είναι «γιατί να πάρει μια ειδικότητα ένας γιατρός, που από την ώρα που θα την αποκτήσει, δεν έχει να ανταγωνιστεί γιατρούς με την ίδια ειδικότητα, αλλά γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που την ασκούν ως πάρεργο και ως συμπλήρωμα προς την βασική τους ειδικότητα»;

Προφανώς για τίποτα εκ των ανωτέρω δεν φρόντισαν να σας ενημερώσουν.

Όσον αφορά «το ακριβό κόστος» που αναφέρεται στο δημοσίευμά σας, πόσο κοστίζει μια επίσκεψη σε ένα Πνευμονολόγο για μια λοίμωξη αναπνευστικού; Πόσο κοστίζει μια εξέταση από Ορθοπεδικό; Η εξέταση του Ιατρού Εργασίας είναι σίγουρα η πιο οικονομική και η πιο υποτιμημένη αλλά εσείς αυτό πως το αποτιμάτε; Προτίθεστε να προτείνετε στους αρμοδίους να εκδώσουν Τιμοκατάλογο Ιατρικών αμοιβών; Όταν ο Πνευμονολόγος εξετάζει ασθενή στο ιατρείο του αμείβεται κατ’ ελάχιστον με 30 ευρώ ανά ασθενή, ενώ όταν ο ίδιος Πνευμονολόγος «ασκεί τα καθήκοντα του Ιατρού Εργασίας», (τα οποία δεν τα γνωρίζει αφού δεν έχει ειδικευθεί), αμείβεται «με την ώρα»!!!. Προφανώς για εσάς, η προστασία της υγείας του εργαζόμενου όταν παρέχεται από τον εξειδικευμένο Ιατρό Εργασίας είναι ακριβή, ενώ όταν παρέχεται από φορείς ή ιατρούς ανειδίκευτους σε αυτήν, πρέπει να προτιμηθεί γιατί «είναι φθηνή»!!! Μας λέτε ότι όταν θα πάτε στον Καρδιολόγο σας θα του πείτε «8 λεπτά με εξέτασες θα σε πληρώσω 5 ευρώ». Αυτή είναι η λογική που πρέπει να επικρατήσει και την επικαλείστε;

Τέλος, να σας πληροφορήσουμε ότι εκ των ενεργών Ιατρών με την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας ένα ποσοστό 30% είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Όχι γιατί είναι «ακριβοί» αλλά γιατί είναι ευτελιστικές οι προτεινόμενες αμοιβές για το ιατρικό λειτούργημα (έχουμε και για αυτό τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία).

Καταληκτικά λοιπόν:

1. Ο εργαζόμενος δικαιούται να λαμβάνει υπηρεσίες Υγείας της Εργασίας από Ειδικευμένους Ιατρούς Εργασίας

2. Ο εργοδότης οφείλει να απευθύνεται στους ειδικευμένους Ιατρούς Εργασίας και όχι «κάτι σαν ιατρούς Εργασίας» για να προστατεύει τους εργαζομένους του. Και κανένας εργοδότης που ενδιαφέρεται για την Υγεία του εργαζομένου που απασχολεί, δεν θέτει ως μοναδικό κριτήριο το θέμα αμοιβής για τον Ιατρό Εργασίας, πλην «των φορέων παροχής υπηρεσιών» που πουλούν υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας χωρίς να έχουν Ιατρούς Εργασίας.

3. Το Κράτος οφείλει να ειδικεύσει τον απαραίτητο αριθμό που έχει ανάγκη και όχι να «βαφτίζει» ως ιατρό εργασίας όποιον γιατρό περνά έξω από μια επιχείρηση και λέει «είμαι γιατρός εργασίας». Έτσι ώστε ο καθένας να ασκεί την ειδικότητά του: Καρδιολόγος για Καρδιολογικά προβλήματα, Γυναικολόγος για Γυναικολογικά και Ιατρός Εργασίας για την προστασία της Υγείας των Εργαζομένων.

Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να απαντήσουμε στον Ανώνυμο συντάκτη σας και στη διάθεσή σας

- η μελέτη της Επιστημονικής μας Εταιρίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου,

- οι αποδείξεις των «ευτελιστικών» αμοιβών,

- οι εκβιαστικές αναζητήσεις των Φορέων παροχής υπηρεσιών

- και οτιδήποτε άλλο θα διευκόλυνε να γράψετε ένα ολοκληρωμένο άρθρο, που να αντικατοπτρίζει την αλήθεια και όχι μια μονόπλευρη αναληθή πληροφόρηση.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα δημοσιευθεί το δικό μας ενυπόγραφο κείμενο όπως το ανυπόγραφο. Επιφυλασσόμενοι των Νομίμων δικαιωμάτων μας».

Η απάντηση του Euro2day.gr

Η πραγματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη. Το υπουργείο Εργασίας από το 2017 έως και το Φεβρουάριο του 2019, παρά την δημόσια προειδοποίηση των περισσότερων θεσμικών φορέων για το επερχόμενο αδιέξοδο, εξέδωσε Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιους οι οποίες έκαναν όλο και πιο έντονο το ολιγοπώλιο στις υπηρεσίες ιατρικής εργασίας και δύσκολο έως αδύνατο για τον εργοδότη την κάλυψη των εργαζομένων του με υπηρεσίες ιατρικής εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ το Υπουργείο Εργασίας είχε προσφάτως εκτιμήσει με στοιχεία από το Εργάνη τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ιατρών εργασίας για την κάλυψη της χώρας σε περισσότερους από 700 ιατρούς χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη γεωγραφία της χώρας, η διασπορά της νησιών και η εποχική απασχόληση τους θερινούς μήνες λόγω τουρισμού.

Μεγάλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί ακόμα και σήμερα αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο του προσωπικού τους ελλείψει ιατρών εργασίας, αλλεπάλληλοι δημόσιοι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι καθώς δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιατροί εργασίας, ενώ πολλές τουριστικές μονάδες με χιλιάδες εργαζόμενους δεν κατάφεραν φέτος να βρουν ιατρό εργασίας. Είναι απορίας άξιο πώς το 30% των ιατρών εργασίας είναι στην ανεργία! Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε τη μελέτη που αναφέρουν οι ιατροί εργασίας πάλι υπολείπονται περίπου 200 ιατροί εργασίας! Θα πρέπει να μείνουν χωρίς υπηρεσίες ιατρικής εργασίας οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους της χώρας;

Δεν αναφέρεται το γεγονός ότι οι 374 ιατροί του ειδικού καταλόγου που παρέχουν υπηρεσίες ιατρικής εργασίας ανελλιπώς για περισσότερο από 15 χρόνια, έχουν ακριβώς τις ίδιες ευθύνες απέναντι στο νόμο και με την τροποποίηση της νομοθεσίας το 2018 (η οποία κατά τους ειδικούς ιατρούς εργασίας δεν έχει αλλάξει από το 2003!!) περιορίστηκαν αυστηρά εντός των γεωγραφικών ορίων του ιατρικού τους συλλόγου, εφόσον πρώτα πάρουν την άδεια από τους ειδικούς ιατρούς εργασίας. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί ιατροί εργασίας έχουν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια χωρίς κανένα περιορισμό! Ούτε καν το κριτήριο του κόστους δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους οι εργοδότες εφόσον ειδικός ιατρός εργασίας εκδηλώσει ενδιαφέρον για απασχόληση καθώς σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας το Φεβρουάριο του 2019, είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν μαζί του άνευ όρων!

Αναρωτιόμαστε τί «προβλήματα» άραγε υπάρχουν από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας που να εμποδίζουν την ενεργοποίησή του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και για τους ιατρούς εργασίας. Σίγουρα όχι τεχνικής φύσεως γιατί όπως πληροφορηθήκαμε το σύστημα λειτουργεί εξαιρετικά για περισσότερους από 3500 τεχνικούς ασφαλείας, απαλλάσσοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από άσκοπη γραφειοκρατία και προσδίδοντας πλήρη διαφάνεια στην όλη διαδικασία. Ενδεχομένως το πρόβλημα να είναι η αδιαμφισβήτητη πλέον τεκμηρίωση των πραγματικών αναγκών της αγοράς σε ιατρούς. Διότι τότε καμία μελέτη, κανένας υπολογισμός δεν θα έχει αξία.. μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v