Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προσωρινή» επικουρική σύνταξη εξετάζει το υπ. Εργασίας

Με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής, ο Ν. Μηταράκης επεξεργάζεται πρόταση για την εφαρμογή της προσωρινής επικουρικής σύνταξης. Θα ενεργοποιείται αμέσως μετά την έκδοση οριστικής κύριας σύνταξης. Μπλόκο Βρούτση στα σενάρια κατάργησης του εφάπαξ.

«Προσωρινή» επικουρική σύνταξη εξετάζει το υπ. Εργασίας

Την επέκταση της προσωρινής σύνταξης και στην επικούρηση επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Ήδη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης έχει επεξεργαστεί σχέδιο, και εφόσον εγκριθεί, αυτό θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, που ήδη συγγράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης προσωρινής επικουρικής σύνταξης, με βάση το πιθανό ύψος της οριστικής σύνταξης. Για να ξεπεραστούν μάλιστα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν εάν τελικά δεν εγκριθεί για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της κύριας σύνταξης (αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη επικουρικής), η πρόταση του υφυπουργού είναι, η προσωρινή σύνταξη να δίνεται αμέσως μετά την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για προπληρωμή του 80% του εφάπαξ, την οποία έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες το αρμόδιο ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, περισσότερες από 310.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ βρίσκονται σε... αναμονή, ενώ οι συνολικές εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων εκτιμώνται από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε πάνω από 1 εκατομμύριο. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στις 31 Αυγούστου 2019 εκτιμώνται σε 313.506, εκ των οποίων οι 189.851 αφορούν κύριες συντάξεις (ΕΦΚΑ) και οι υπόλοιπες 87.591 επικουρικές. Τα εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή, κατά το ίδιο διάστημα, είναι 36.064.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων αναμένεται να διαδραματίσει η δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος στο ΕΤΕΑΕΠ, αυτόνομο από αυτό του ΕΦΚΑ, που θα καλύπτει την περίοδο από το 2014 και μετά, που ισχύει η νοητή κεφαλαιοποίηση αλλά και τις πιθανές αλλαγές για τους ασφαλισμένους από το 2021 και μετά (πλήρης κεφαλαιοποίηση των εισφορών).

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το υπουργείο Εργασίας δεν είναι πολύ μακριά από τον στόχο που έχει θέσει για επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων. Ήδη, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, η απελευθέρωση που θα προκύψει από το καλοκαίρι του 2020, όταν το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, θα δημιουργήσει σημαντική επιτάχυνση στην πορεία ψηφιοποίησης των υπόλοιπων συντάξεων. Επιπλέον, με την επιστροφή υπαλλήλων στις ομάδες έκδοσης των συντάξεων, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ολοκλήρωσης του στόχου κατά 20% με 25%.

Χθες, ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΝΑΤ Ανδρέα Κομματά και τον Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Ευάγγελο Κωνσταντίνου, αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις των ναυτικών. Όπως μάλιστα διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΝΑΤ, εντός του 2019 θα έχουν δοθεί όλα τα εκκρεμή ΕΦΑΠΑΞ των ναυτικών που ήταν αποκλειστικά ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και για τους οποίους έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως 31/12/2018. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες ναυτικών, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες σε επίπεδο μηχανοργάνωσης και να προχωρήσει η έκδοση εφάπαξ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες το προσεχές διάστημα.

Βρούτσης: Τέλος στα σενάρια κατάργησης του εφάπαξ

Εν τω μεταξύ, τέλος στα σενάρια που ήθελαν την κατάργηση του εφάπαξ για τους νέους ασφαλισμένους επεδίωξε να βάλει ο Γιάννης Βρούτσης. Στη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές πως δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ. Ο υπουργός ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για τις προωθούμενες αλλαγές, με αφορμή και τις αποφάσεις του ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει, από τώρα, το ποσοστό, θα καταργηθεί το πλαφόν των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση με βάση αναλογιστικές μελέτες και δεν θα υπάρξει καμία μείωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, απαντώντας στο αίτημα των συνδικαλιστών να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει και το σύστημα θα παραμείνει ως έχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v