Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σκάνδαλο inside trading των Λαβίδα-Νίκα και το βαθύ λαρύγγι

Ενας Ελβετός trader που συνελήφθη στη Σερβία πριν από ένα χρόνο και εκδόθηκε στις ΗΠΑ φέρεται να είναι το «κλειδί» στην αποκάλυψη κυκλωμάτων εσωτερικής πληροφόρησης. Πώς εμπλέκονται οι δύο Ελληνες.

Το σκάνδαλο inside trading των Λαβίδα-Νίκα και το βαθύ λαρύγγι

Ενας μυστηριώδης Ελβετός trader ίσως αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στην απαγγελία κατηγοριών για εσωτερική πληροφόρηση (inside trading) στις ΗΠΑ αλλά και στις φαινομενικά μη σχετιζόμενες έρευνες σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία.

Στη Νέα Υόρκη ήδη έχουν κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για χρήση εσωτερικής πληροφόρησης ένα ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, αλλά και οι Ελληνες Τηλέμαχος Λαβίδας και Γιώργος Nίκας (ο πρώτος έχει προφυλακιστεί ενώ ο δεύτερος αναζητείται και διατάχθηκε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων).

Σε διάφορα δικαστικά έγγραφα, μεταδίδει το Bloomberg, γίνεται αναφορά σε έναν ανώνυμο Ελβετό trader. Xρησιμοποιούνται διαφορετικά κωδικά ονόματα και δεν είναι ξεκάθαρο αν όλες οι αναφορές σχετίζονται με ένα πρόσωπο, αν και στις περιγραφές χρησιμοποιούνται παρόμοιοι όροι. 

Ενας trader με έδρα τη Γενεύη, ο Marc Demane-Debih, συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία μετά από ένταλμα των ΗΠΑ για απάτη και εκδόθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με Σέρβο εκπρόσωπο των δικαστικών αρχών. Το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα δικαστικό έγγραφο, δεν έχει εμφανιστεί μπροστά σε δικαστική αρχή, ούτε σε κάποιον κατάλογο φυλακής, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο μπορεί να σημαίνει ότι συνεργάζεται με τις αρχές. Εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν γνώση των δραστηριοτήτων του Demane-Debih τον συνδέουν με τις υποθέσεις στις ΗΠΑ και για κάποιους με ένα δίκτυο inside trading στη Γαλλία. Τουλάχιστον ένας εξ όσων διώκονται στη Γαλλία ήταν σε επαφή μαζί του.

Τα δικαστικά έγγραφα προσφέρουν στοιχεία για τη δράση ενός χαλαρού δικτύου από traders σε δύο ηπείρους που καλλιεργούσαν δεσμούς με τραπεζίτες, φέρονται να στοιχημάτιζαν με βάση πληροφορίες που ελάμβαναν από αυτούς και επικοινωνούσαν με απευθείας συναντήσεις ή κωδικοποιημένα μηνύματα σε πλατφόρμες όπως η Signal και το WhatsApp. Πολλοί από τους Ευρωπαίους traders έκαναν παρέα σε κλαμπ της περιοχής του Mayfair στο Λονδίνο ή συναντιούνταν το καλοκαίρι σε πάρτι που γίνονταν σε γιοτ στο Μονακό.

Ο Demane-Debih συνδέεται με τουλάχιστον δύο traders στη Γενεύη που είναι ύποπτοι για inside trading. Δικαστικά έγγραφα στη Μεγάλη Βρετανία τον συνδέουν με τον Lucien Selce και  τον Alexis Kuperfis, σύμφωνα με πηγή. Οι τελευταίοι είναι μεταξύ επτά κατηγορούμενων στη Γαλλία για υπόθεση που σχετίζεται με την εξαγορά της Airgas Inc. από τη France’s Air Liquide SA το 2015. Εχουν αμφισβητήσει τις κατηγορίες και δεν έχει γίνει ακόμα δίκη.

Το μοντέλο δράσης, όπως περιγράφεται από τα δικαστικά έγγραφα, είναι ανάλογο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: βρίσκεις κάποιον που δουλεύει σε μια μυστική συμφωνία για πληροφορίες, κάνεις συναλλαγές χρησιμοποιώντας υψηλής μόχλευσης παράγωγα και κάποιες φορές διαρρέεις πληροφορίες σε δημοσιογράφους για να «κινηθεί» η τιμή της μετοχής.

Η ελληνική εμπλοκή

Το Bloomberg αναφέρεται στην Darina Windsor, πρώην τραπεζικό στέλεχος στην Centerview Partners LLC, η οποία κατηγορείται ότι έστειλε εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω email το 2013 για την Onyx Pharmaceuticals Inc στον Benjamin Taylor, που δούλευε στην Moelis & Co. και εκείνη την περίοδο ήταν ο ερωτικός της σύντροφος. Ο τελευταίος μοιράστηκε τις πληροφορίες, μέσω ενδιάμεσων, με traders που αγόρασαν μετοχές και παράγωγα που συνδέονταν με την εταιρεία.

Ο Taylor έστειλε επίσης έγγραφα που αφορούσαν σε δυνητική εξαγορά της Life Technologies Corp σε έναν ενδιάμεσο που με τη σειρά του τα έδωσε σε έναν ανώνυμο Ελβετό trader, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Ο ανώνυμος trader έβγαλε 1,5 εκατομμύριο δολάρια από την πληροφορία για τη Life Technologies, την οποία μοιράστηκε με έναν ρεπόρτερ στον Καναδά. Ο Taylor, που πιστεύεται ότι είναι στη Γαλλία, συνελήφθη στο Μονακό νωρίτερα φέτος αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του, επειδή κάποια έγγραφα είχαν υποβληθεί μόνο στα αγγλικά.

Την ίδια περίπου περίοδο, ο Demane-Debih έκανε συναλλαγές στη μετοχή της Onyx, σύμφωνα με δύο πηγές. Το ίδιο συνέβη και με την Ariad Pharmaceuticals Inc, άλλη μια εταιρεία που περιλαμβάνεται στα δικαστικά έγγραφα στις ΗΠΑ. Οι δικαστικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας, του οποίου ο πατέρας (Θανάσης) ήταν στο Δ.Σ. της Ariad, έλαβε πληροφορίες για το ότι η εταιρεία θα σταματούσε κάποιες κλινικές δοκιμές και τις έδωσε στον Γιώργο Νίκα. Σε αμφότερους, θυμίζει το Bloomberg, απαγγέλθηκαν κατηγορίες, όπως και στον Bryan Cohen της Goldman Sachs που κατηγορείται ότι έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες στον Γ. Νίκα.

Ο Τ. Λαβίδας, που συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι ο ρόλος του στη συνωμοσία ήταν «σχετικά μικρός». Ο Cohen που δήλωσε αθώος είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και ο Γ. Nίκας κάπου στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v