Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί τα τιμολόγια ρεύματος η μείωση των ΥΚΩ

Περιορίζονται οι χρεώσεις των ΥΚΩ για νυχτερινές καταναλώσεις ρεύματος. Ωφελημένα περίπου 30.000 νοικοκυριά. Νέα ελάφρυνση μετά το ΕΤΜΕΑΡ. Ανάχωμα στις αυξήσεις των ανταγωνιστικών τιμολογίων.

Πού οδηγεί τα τιμολόγια ρεύματος η μείωση των ΥΚΩ

Άλλο ένα μαξιλάρι… από τις επιπτώσεις των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος του ανταγωνιστικού σκέλους έρχεται να προστεθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των υπόλοιπων προμηθευτών.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τέθηκε από χθες και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, μειώνονται οι χρεώσεις των ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος. Οι μειώσεις αγγίζουν και το 30%, αλλά στο σύνολο του λογαριασμού η επίπτωση δεν αναμένεται να είναι ισόποση. Ωστόσο εκτιμάται ότι η ελάφρυνση θα είναι αξιοσημείωτη.

Με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνει τη θέσπιση χαμηλότερων χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τη νυχτερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές έρχονται στη δεύτερη (601-2000 Κιλοβατώρες) και τρίτη (2001 και άνω Κιλοβατώρες) κλίμακα. Τα νέα τιμολόγια είναι 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,05 και 0,03 από 0,085 ευρώ, αντίστοιχα.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα για τη θέρμανσή τους, τις νυχτερινές ώρες του χειμώνα. Οι ωφελημένοι από το μέτρο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της ΡΑΕ, ανέρχονται σε περίπου 30.000.

Οι οικογένειες αυτές το προηγούμενο διάστημα (τον περασμένο χειμώνα) είχαν καεί… από τους φουσκωμένους λογαριασμούς αφού το 2018 είχε προηγηθεί αύξησης της τιμολόγησης των νυχτερινών ΥΚΩ. Έτσι, το βράδυ έκαιγαν… στο φουλ τις θερμάστρες και ηλεκτρικά καλοριφέρ, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν στα ύψη οι δαπάνες ρεύματος.

Πριν τις τελευταίες αλλαγές, δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, η χρέωση ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση ήταν ενιαία, ανεξάρτητα από τα κλιμάκια κατανάλωσης και συγκεκριμένα ήταν στο 0,00889 ευρώ.

Τώρα, με τις νέες μειώσεις, οι χρεώσεις ανά κλίμακα κατανάλωσης για τα νυχτερινά ΥΚΩ διαμορφώνονται ως εξής:

Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες, 0,00690 ευρώ

· Από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες, 0,015 ευρώ

· Από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες, 0,030 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου είχαν μειωθεί και οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ. Πιο συγκεκριμένα, για τα νοικοκυριά η μείωση ήταν της τάξης του 25%.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v