Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Περιορισμένα τα οφέλη από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ

Αμφισβητείται από το Ταμείο η πραγματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πάλι γκρίνια για τις Κυριακές. Να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

ΔΝΤ: Περιορισμένα τα οφέλη από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ

Αν και οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών και προϊόντων που επιδόθηκαν στη χώρα μας με τις τρεις γνωστές εργαλειοθήκες, έχουν στην πλειονότητά τους υιοθετηθεί, ωστόσο, τα επιτεύγματά τους, είναι περιορισμένα.

Αυτό, αναφέρει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ, και υποστηρίζει ότι σε κάποιες από τις συστάσεις καταγράφηκε σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή, ενώ ορισμένες που κατά το Ταμείο είναι εμβληματικές, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, «αποδυναμώθηκαν», δηλαδή δεν εφαρμόστηκαν, όπως προτάθηκαν από τον ΟΟΣΑ.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι μετά τη υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, η νομοθεσία που αφορά τις αγορές προϊόντων, εναρμονίστηκε με τις πρακτικές των χωρών της ΕΕ, ωστόσο, η έλλειψη αντίκτυπου στο επίπεδο των τιμών έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την πραγματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το Ταμείο, παρεμποδίστηκε από την έλλειψη ιδιοκτησίας, την πολιτική αστάθεια, την αδύναμη δημόσια διοίκηση, αλλά και την αντίσταση που επέδειξαν επαγγελματικοί φορείς.

Ειδικά ως προς το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αναφέρεται ότι η σημαντική πρόοδος σημειώθηκε από το 2010 έως το 2014 κυρίως μέσω των νομοθετικών παρεμβάσεων που κατήργησαν τους οριζόντιους περιορισμούς για την είσοδο στα κλειστά επαγγέλματα. Ωστόσο, το 2015, σε γενικές γραμμές οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν με την όποια πρόοδο να είναι μικρή και σε περιορισμένους τομείς.

Πάντως από το 2015 έως και 2018, προκύπτει ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος ως την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς για ποσοστό πάνω από το 70% των οικονομικών δραστηριοτήτων το αδειοδοτικό πλαίσιο έχει επανεξεταστεί και απλοποιηθεί.

Επί των διαδικασιών αδειοδότησης, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, αξίζει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης και να υπάρξει ισχυρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προς τον εξορθολογισμό της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και της απλούστευσης των διαδικασιών. Μάλιστα προτείνεται να προστεθούν και άλλοι τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων που θα ξεκινούν τη λειτουργία τους με τη διαδικασία της απλής γνωστοποίησης.

Τέλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξη μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν πιο δυναμικές τις αγορές, το ΔΝΤ, προτείνει και την ενίσχυση της ικανότητας και της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να μπορεί να διεξάγει μελέτες αξιολόγησης των προβλημάτων που σχετίζονται με οποιαδήποτε αντιφατική ή ελλείπουσα νομοθεσία και ευρύτερους κανόνες και συμπεριφορές σε μη ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας και να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v