Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Πέρασαν το stress test οι μη συστημικές τράπεζες

Δεν προκύπτει ανάγκη άμεσων αυξήσεων κεφαλαίου. Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης των τραπεζών. Ποιες τράπεζες υπάγονται στην άσκηση.

ΤτΕ: Πέρασαν το stress test οι μη συστημικές τράπεζες

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις μη συστημικές εγχώριες τράπεζες, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα, χωρίς να προκύψει ανάγκη για άμεση άντληση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την άσκηση δεν προέκυψε θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης για Attica Bank, Praxia, Optima, (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) και Aegean Baltic Bank, ενώ σε κάποιες συνεταιριστικές τράπεζες δίνεται περιθώριο ενός έτους να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους.

Η άσκηση ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και διεξήχθη από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ. Ως βάση αναφοράς ελήφθησαν τα στοιχεία τέλους χρήσης 2018. Η άσκηση κάλυψε τριετή χρονικό ορίζοντα (2019-2021), αξιολογώντας την ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, βάσει δύο προκαθορισμένων σεναρίων, ενός βασικού και ενός δυσμενούς, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η μεθοδολογία και τα υποδείγματα υποβολής στοιχείων ήταν βασισμένα στην αντίστοιχη άσκηση της Ευρωπαικής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority- EBA) για το 2018. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ενσωματωθούν στην Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (ΔΕΑ) των επιμέρους πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v