Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Μεγαλώνει η ζήτηση για φυσικό αέριο

Αύξηση 15% της φετινής εγχώριας κατανάλωσης βλέπει η δημόσια επιχείρηση αερίου. Στο 45% το μερίδιο του LNG από 20% το 2018. Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και η αποκρατικοποίηση των δικτύων διανομής θα ανεβάσει την κατανάλωση.

ΔΕΠΑ: Μεγαλώνει η ζήτηση για φυσικό αέριο

Με φόντο την απολιγνιτοποίηση και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, ώστε το 2030 οι τελευταίες να αντιστοιχούν στο 35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και πάνω από το 60% της ηλεκτροπαραγωγής, η ζήτηση φυσικού αερίου συνεχώς ανεβαίνει.

Το συγκεκριμένο καύσιμο θα έχει κυρίαρχο ρόλο στη μεταβατική εποχή, αντικαθιστώντας τον λιγνίτη, που μέχρι σήμερα είναι ο «βασιλιάς» του ενεργειακού μείγματος.

Από φέτος η αλλαγή αυτή γίνεται όλο και πιο φανερή. Πιο συγκεκριμένα και όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Πολυχρονίου, διευθυντής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ, η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει με αύξηση 15%. Θα ανέλθει στις 60 Τεραβατώρες από 52 το 2018.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας του ενεργειακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ, η άνοδος της ζήτησης αποδίδεται στην έκρηξη των εισαγωγών φορτίων LNG. Το 2018 αντιστοιχούσαν στο 20% των ποσοτήτων και φέτος βρίσκονται στο 45%. Επιπλέον κατά το στέλεχος της ΔΕΠΑ, το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έχει ανέλθει στο 35% από 30% πέρυσι.

Οι εισαγωγές LNG γίνονται κατά κύριο λόγο από τους ενεργειακούς ομίλους Mytilineos, Ήρων, Elpedison και τη ΔΕΠΑ. Οι εταιρείες αυτές πέρα από την κάλυψη δικών τους αναγκών, π.χ. η Mytilineos για το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως επίσης και οι άλλοι παίκτες για τους δικούς τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος, προχωρούν και σε εμπόριο χονδρικής εξάγοντας ποσότητες.

Ήδη οι προαναφερόμενες εταιρείες μαζί με τη ΔΕΠΑ έχουν κλείσει περισσότερες θέσεις-slots στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ για εισαγωγή φορτίων το 2020. Αυτές ανέρχονται, σύμφωνα με τον αρχικό ετήσιο προγραμματισμό, σε 65. Από 22 slots δήλωσαν οι Mytilineos και Elpedison, 14 η ΔΕΠΑ και 7 η Ήρων.

Πάντως, η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια ακόμη περισσότερο, με δεδομένα τα έργα επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενταθούν και θα αυξηθούν με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών (λόγω εισόδου επενδυτή) αλλά και τις νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο. Πέντε άδειες εγκρίθηκαν, συνολικής ισχύος 3.460 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v