Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Paris Reinforce: Διεθνής επιστημονική σύμπραξη για την κλιματική αλλαγή

Το έργο “PARIS REINFORCE” αποσκοπεί στο να εγκαθιδρύσει ένα νέο επιστημονικό υπόδειγμα που θα βασίζεται στη συνεργατικότητα, τη διαφάνεια και την ευρωστία για την υποστήριξη της διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικών για την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Paris Reinforce: Διεθνής επιστημονική σύμπραξη για την κλιματική αλλαγή

H Συμφωνία του Παρισίου (2015), στοχεύει στο να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου έτσι ώστε να αποτραπούν οι δυσμενέστερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτός ο στόχος απαιτεί εργώδεις προσπάθειες από τις πολιτικές ηγεσίες, όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, την κοινωνία των πολιτών και φυσικά από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Έχοντας αυτό υπόψη, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την 21η Νοεμβρίου 2019 -στο Bruegel στις Βρυξέλλες- η πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Ενδιαφερομένων Μερών (stakeholders meeting) για τις κλιματικές πολιτικές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, με τίτλο “PARIS REINFORCE”.

Το έργο “PARIS REINFORCE” αποσκοπεί στο να εγκαθιδρύσει ένα νέο επιστημονικό υπόδειγμα που θα βασίζεται στη συνεργατικότητα, τη διαφάνεια και την ευρωστία για την υποστήριξη της διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικών για την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Συντονιστής του έργου είναι το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Χάρη Δούκα, Αν. Καθηγητή του ΕΜΠ.

Σε αυτή τη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία συμμετέχουν δεκαοχτώ κορυφαίοι φορείς από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων εγνωσμένου κύρους πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, όπως τα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Imperial στη Μεγάλη Βρετανία, το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής στο Bilbao της Ισπανίας, το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάνης στην Ελβετία, το γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Fraunhofer ISI, το ιταλικό Μεσογειακό Κέντρο Κλιματικών Πολιτικών , το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Ενεργειακών και Κλιματικών Πολιτικών στην Ολλανδία, την ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης για τις οικονομικές πολιτικές Bruegel, το νορβηγικό κέντρο Διεθνούς Ερευνητικής Συνεργασίας για το Κλίμα CICERO, καθώς και εταιρείες παροχής καινοτόμων υπηρεσιών, όπως η γαλλική SEURECO, η ελληνική HOLISTIC και η ιταλική Ε4SMA. Η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία επεκτείνεται και πέρα από την Ευρώπη, περιλαμβάνοντας μέλη από την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τον Καναδά τη Βραζιλία, τη Ρωσία καθώς και από την Κένυα και το Καζακστάν.

Η συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη πανευρωπαϊκή προσπάθεια συν-διαμόρφωσης των νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, έπειτα από 6 μήνες διεξοδικών διαβουλεύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα και από τη χρήση καινοτόμων συμμετοχικών διαδικασιών, στη βάση του μηχανισμού Καθολικού Διαλόγου που θέσπισαν οι πρόσφατες Σύνοδοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστημονικός υπεύθυνος, κ. Χάρης Δούκας, για να οδηγήσουν οι σύγχρονες κλιματικές πολιτικές σε ριζικές αλλαγές του υποδείγματος ανάπτυξης, απαιτείται να καλλιεργηθεί αίσθημα συν-ιδιοκτησίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η νομιμοποίηση των τεχνοκρατικών προσεγγίσεων, με υψηλά επίπεδα ομοφωνίας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Στην ημερίδα συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων για το Κλίμα, την Ενέργεια, και την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπουργείων και κυβερνητικών οργανισμών για την κλιματική δράση από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, καθώς και ερευνητές από την επιστημονική κοινότητα μοντελοποίησης αλληλεπιδράσεων κλίματος-οικονομίας.

Τα βασικά θέματα πολιτικής που αποφασίστηκε να διερευνηθούν μέσω των κλιματικών-οικονομικών μοντέλων του έργου, σε παγκόσμια κλίμακα, περιλαμβάνουν την πιθανή αποτυχία αναδυόμενων τεχνολογιών αρνητικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα επίπεδα αλλαγής της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής των πολιτών και την υλοποίηση των «Νέων Πράσινων Συμφωνιών» στο πλαίσιο μίας Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να μην υπάρχουν νικητές και χαμένους σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Αντίστοιχα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδείχθηκαν ως πλέον σημαντικά και υψηλής προτεραιότητας θέματα όπως η προσαρμογή διασυνοριακών μετακινήσεων αγαθών και δραστηριοτήτων με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα, η ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, η αξιολόγηση φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων στην ΕΕ και βέβαια ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της συρρίκνωσης των κλάδων υψηλής έντασης άνθρακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v