Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλα οφέλη από αύξηση της χρήσης data στην κινητή

Τα συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ και οι προτροπές Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των τιμολογίων στη μετάδοση δεδομένων. Πάνω από 11 δισ. το δυνητικό όφελος για την οικονομία. Οι αναγκαίες επενδύσεις.

Μεγάλα οφέλη από αύξηση της χρήσης data στην κινητή

Ο τετραπλασιασμός της χρήσης δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία, ώστε να φτάσουν από τα 1,6 Gb το μήνα ανά συνδρομητή που είναι σήμερα σε επίπεδα άνω των 4 Gb μηνιαίως μπορεί να έχει όφελος άνω των 11 δισ. ευρώ το σύνολο της οικονομίας υποστήριξε ο Γενικός Διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια του 21ου συνεδρίου Infocom.

Ο κ. Στεφανόπουλος βασίστηκε σε μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη από την ενίσχυση της χρήσης των δεδομένων, που παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο ο κ. Αγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ.

Τα στοιχεία για τα θετικά οφέλη από την περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης των data στην κινητή τηλεφωνία έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με τις οποίες το κόστος των συγκεκριμένων υπηρεσιών πρέπει να μειωθεί. Μάλιστα ο κ. Τσακανίκας υποστήριξε πως η μείωση των τιμολογίων στα data οδηγεί σε σημαντική αύξηση της χρήσης, πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση που θα υπάρξει αν μειωθούν τα τιμολόγια στις υπηρεσίες φωνής. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ μείωση της τιμής των δεδομένων κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση της χρήσης κατά 15%, ενώ στην ομιλία μια μείωση κατά 10% αυξάνει τη χρήση μόλις κατά 1%.

Ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε σήμερα πως «στόχευση της χώρας πρέπει να είναι πώς στην επόμενη τριετία θα προχωρήσει σε ένα ψηφιακό άλμα μέσα από μια συνεργατική προσπάθεια που θα αγκαλιάσει τη δημόσια διοίκηση, την επιχειρηματικότητα, τη νέα επιχειρηματικότητα». Οπως είπε «τα δίκτυα και οι υποδομές θα αποτελέσουν πυλώνα προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος». Ο ίδιος τόνισε πως «παρά το γεγονός πως οι εταιρείες του κλάδου επενδύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε υποδομές υπάρχει απόκλιση περίπου δύο ετών από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΕΚΤ, «έχει σημασία η αποτελεσματική υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ώστε να κάνουμε ένα άλμα για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την αδειοδότηση επενδύσεων που ήταν σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια».

«Για να γίνει ο τετραπλασιασμός στη χρήση δεδομένων «χρειάζονται αλλαγές από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέχρι την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται, επίσης, «εξορθολογισμός της φορολογικής πολιτικής καθώς ο μέσος καταναλωτής επιβαρύνεται στην Ελλάδα με φόρο 39% για κάθε ευρώ χρήσης με τον μέσο όρο της Ευρώπης στο 23%». «Η στοχοποίηση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους δείκτες ώστε με επενδύσεις, υπηρεσίες και ενίσχυση της ζήτησης θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v