Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συνωστισμός» επιχειρήσεων για Επαγγελματικά Ταμεία

Πολλές γνωστές εταιρείες αναμένεται να δημιουργήσουν δικά τους Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ξεκίνησαν όμιλος Τσάκου, ΕΧΑΕ, Interlife και έπεται συστημική τράπεζα. «Καυτά» στατιστικά στοιχεία.

«Συνωστισμός» επιχειρήσεων για Επαγγελματικά Ταμεία

Όλα δείχνουν πως το 2020 θα είναι χρονιά έντονου ενδιαφέροντος από την πλευρά των εγχώριων επιχειρήσεων προκειμένου να ιδρύσουν τα δικά τους Επαγγελματικά Ταμεία, υποστήριξε ο Χρήστος Νούνης (πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ, Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης) στα πλαίσια της ημερίδας που οργάνωσε η Πειραιώς ΑΕΔΑΚ με θέμα τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ήδη, από τα 19 υπάρχοντα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) τα πέντε δημιουργήθηκαν μόλις φέτος και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η έναρξη λειτουργίας και άλλων τριών.

ΤΕΑ αρχίσαν να δημιουργούν μάλιστα και εισηγμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ΕΧΑΕ και η ασφαλιστική εταιρεία Interlife (σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχη κίνηση δρομολογεί και συστημική τράπεζα). Επίσης, «ψήφο εμπιστοσύνης» στο θεσμό έδωσε φέτος -μεταξύ άλλων- και ο ναυτιλιακός όμιλος Επιχειρήσεων Τσάκου.

«Τα πλεονεκτήματα των ΤΕΑ κινητοποιούν πλέον τις επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων τα εντάσσουν στις πολιτικές κινήτρων προς τους εργαζομένους τους και ως εργαλεία ανταπόδοσης προς το προσωπικό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νούνης.

Παράλληλα, καταλυτικά στην αναπτυξιακή τάση των ΤΕΑ λειτουργούν και τα τρία σημαντικά κίνητρα που λειτουργούν υπέρ των εργαζομένων:

α) Το ποσό των εισφορών -είτε τακτικών, είτε έκτακτων καταβολών- είναι αφορολόγητο.

β) Συχνά, ένα τμήμα των εισφορών αυτών καταβάλλεται από τους εργοδότες και λειτουργεί πλήρως υπέρ του εργαζόμενου.

γ) Η είσπραξη του εφάπαξ κατά την έναρξη της συνταξιοδότησης είναι επίσης αφορολόγητη (αντίθετα, αν ο ασφαλισμένος επιλέξει αντί για εφάπαξ μηνιαία σύνταξη, τότε το ποσό εντάσσεται στη φορολογική κλίμακα).
Και όλα αυτά, όταν τα συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη (και πόσο μάλλον στην Ελλάδα) καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις.

Στα θετικά των ΤΕΑ εντάσσεται και το θετικό ιστορικό που έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών τους.  Ειδικότερα, κατά περίοδο 2011-2018 η μέση ετήσια απόδοση διαμορφώθηκε στο +4,4% (με δύο μόνο αρνητικές χρονιές) ενώ σε βάθος χρόνου χαρακτηριστικές είναι οι αθροιστικές αποδόσεις που σημείωσαν τα ΤΕΑ των ΕΛΤΑ (+24,2% από το 2007), ΤΕΑΓΕ (+44,4% από το 2007), ΤΕΕΑΠΛ (+24,6% από το 2010), ΕΤΑΟ (+91,4% από το 2008) και Interamerican (+24,2% από το 2010).

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, τα ελληνικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης διαχειρίζονταν ενεργητικό ύψους 1,595 δισ. ευρώ, έναντι 1,13 δισ. το 2015.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του πόσο λιγότερο αναπτυγμένος είναι ο θεσμός των ΤΕΑ στην Ελλάδα αποτελεί το στοιχείο ότι το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στα κράτη του ΟΟΣΑ αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 133,4% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό αυτό στη χώρα μας υπολείπεται του 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v