Στα «μαλακά» Φλώρος και Μηλιώνης για την υπόθεση Energa

Στον Αρη Φλώρο επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων με τριετή αναστολή, από πρωτόδικη ποινή 21 ετών, ενώ ο Βασίλης Μηλιώνης κρίθηκε αθώος, έναντι ποινής 10ετούς φυλάκισης πρωτοδίκως. Τι έγινε με τα χρήματα.

Στα «μαλακά» Φλώρος και Μηλιώνης για την υπόθεση Energa

Σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Αρης Φλώρος (φωτ.) της Energa. Το δικαστήριο, κινούμενο στο στενότερο όριο ποινών που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας, με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου, καθώς και με την αναγνώριση 3 ελαφρυντικών (ήδη τα δύο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως) μείωσε την ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί.

Παράλληλα το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξαρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Το δικαστήριο καταδίκασε συνολικά 6 άτομα:

Στον Αρη Φλώρο επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση. Του αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά (δύο από τον πρώτο βαθμό), δηλαδή ειλικρινή μεταμέλεια και σύννομο βίο καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ήδη με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών και τα δύο (από το πρωτόδικο δικαστήριο) ελαφρυντικά, η ποινή του δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 χρόνια, γεγονός άλλωστε για το οποίο ήδη έχει αποφυλακιστεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Για τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, οι ποινές κυμάνθηκαν από 1-2 έτη με 3ετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τους αναγνωρίστηκαν από 1-2 ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Αθωώθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχ. Φλώρος.

Τα χρήματα

Οσον αφορά στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης, το αρχικό κατηγορητήριο ανέφερε ότι αυτό ανέρχεται σε 236 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο, που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, βάσει του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.

Βασίλης Χειρδάρης: «Αποκατάσταση της λογικής»

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων του Φλώρου, ανέφερε πως «η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά τη λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για τη δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

Ο Μανώλης Τρούλης, συνήγορος του Βασίλη Μηλιώνη, ανέφερε πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη (στην υπόθεση Energa - Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την αλήθεια».

 

Εύα Καραμανώλη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v