Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμόγελα στον ασφαλιστικό κλάδο

Με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα «τρέχει» μήνα με τον μήνα η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή. Ελπιδοφόρα μηνύματα από το σύνολο της αγοράς, πλην του κλάδου οχημάτων. Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία της ΕΑΕΕ.

Χαμόγελα στον ασφαλιστικό κλάδο

Η βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος (βλέπε πορεία δείκτη οικονομικών προσδοκιών) φαίνεται πως επηρεάζει ανοδικά τη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των σχετικών μελετών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Ενδεικτικό είναι πως (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) ενώ η ασφαλιστική παραγωγή κατά το πρώτο φετινό δίμηνο «έτρεχε» με αρνητικό πρόσημο (-1%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, στο πεντάμηνο σημείωνε άνοδο +3,8%, στο οκτάμηνο +4,9% και στο εννεάμηνο +7,8%!

Η αλλαγή πλεύσης παρατηρείται τόσο στους γενικούς κλάδους (από -3,9% στο πρώτο δίμηνο στο +3,9% στο εννεάμηνο), όσο και στα προϊόντα ζωής (από +4,1% στο πρώτο δίμηνο στο +15,7% στο εννεάμηνο).

Μάλιστα, ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο των γενικών ασφαλίσεων όσο και της συνολικής παραγωγής θα ήταν σαφώς υψηλότερος, αν στην όλη πορεία δεν λειτουργούσε αρνητικά ο κλάδος κάλυψης οχημάτων.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος κλάδος (αποτελεί περίπου το 50% των γενικών καλύψεων και το 25% της συνολικής παραγωγής) εμφανίζει φέτος υστέρηση 2,7% σε σύγκριση με το πρώτο εννεάμηνο του 2018, παρά το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος στόλος είναι αρκετά αυξημένος.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται: α) Στη νέα μείωση που παρουσίασαν τα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτου, β) Στη στροφή ενός σημαντικού τμήματος των οδηγών προς συμβόλαια χαμηλότερα κόστους.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, «οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο την αναγκαιότητα της ασφάλισης τουλάχιστον σε βασικούς τομείς όπως η σύνταξη και η υγεία. Έτσι, όταν το κλίμα στην οικονομία βελτιώνεται, περισσότεροι συμπολίτες μας αποφασίζουν να ασφαλιστούν.

Γενικότερα, υπάρχει μια σαφής θετική συσχέτιση ασφαλιστικής παραγωγής και ΑΕΠ, πλην όμως στην Ελλάδα ο δείκτης της παραγωγής προς το ΑΕΠ είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, κολλημένος εδώ και πολλά χρόνια γύρω στο 2%.

Όμως, τα μηνύματα που παίρνει ο κόσμος από την καθημερινή ζωή θα πρέπει να αξιολογούνται. Είδαμε πόσο χαμηλό ήταν το ποσοστό ασφάλισης όσων επλήγησαν από τις καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι, όπως επίσης και το ότι μόλις δύο-τρεις επιχειρήσεις ήταν καλυμμένες έναντι των απαιτήσεων που είχαν από την Thomas Cook.

Στον κλάδο της υγείας, οι συμπολίτες μας καλύπτουν μέσω της ασφαλιστικής αγοράς ετήσιες δαπάνες μόλις γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα πληρώνουν από την τσέπη τους γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ! Πρόκειται, αναλογικά, για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v