Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος οι περιορισμοί στις αγορές κρατικών ομολόγων από τράπεζες

Αναμένεται πλήρης άρση τον Φεβρουάριο, καθώς δόθηκε θετικό σινιάλο από την Κρ. Λαγκάρντ στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι σημαίνει το μέτρο για την πορεία των ελληνικών ομολόγων και την κερδοφορία των τραπεζών.

Τέλος οι περιορισμοί στις αγορές κρατικών ομολόγων από τράπεζες

Σήμα για την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τον Φεβρουάριο του 2015 στις ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά το ύψος των τοποθετήσεών τους σε ελληνικά ομόλογα, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι μετά το τετ α τετ υπήρξε σύσκεψη με συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα, του Χρήστου Σταϊκούρα και του επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού Δημήτρη Μητρόπουλου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ο SSM θα ανακοινώσει την απόφαση πλήρους άρσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η χώρα είχε βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Τότε, ΕΚΤ και SSM είχαν «απαγορεύσει» στις ελληνικές τράπεζες να μεταβάλλουν το υφιστάμενο ύψος των τοποθετήσεών τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, θεωρώντας τα ελληνικά «χαρτιά» υψηλού ρίσκου, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζε τεράστιες προκλήσεις ρευστότητας.

Το σκηνικό πλέον έχει αλλάξει. Η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, ο ELA έχει μηδενιστεί και τα ελληνικά ομόλογα παρότι δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα προτείνονται για αγορά από κορυφαίους επενδυτικούς οίκους. Οι ελληνικές τράπεζες όμως μέχρι τώρα ήταν εγκλωβισμένες στο πλαφόν των 8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2015 και παρότι ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί -σύμφωνα με πληροφορίες -και τον Οκτώβριο του 2018, οι πύλες των αγορών ελληνικών τίτλων για τις συστημικές τράπεζες παρέμεναν κλειστές.
Πηγές της αγοράς ομολόγων θεωρούν τις εξελίξεις αυτές «πολύ καλά νέα» τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την αγορά ομολόγων. Ξεκινώντας από το δεύτερο, σημειώνουν πως η δυνατότητα εκ νέου ενεργοποίησης των ελληνικών τραπεζών στη δευτερογενή αγορά, χωρίς περιορισμούς, θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μετριάζοντας παράλληλα τη μεταβλητότητα.

Στο μέτωπο των τραπεζών, ένα παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Αν υποθέσουμε ότι μετά την άρση των περιορισμών οι τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα 5 δισ. ευρώ και τοποθετήσουν τα κεφάλαια αυτά σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου με απόδοση 1,5% έναντι της επιλογής τοποθέτησής τους στην ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο (-0,50%), η κίνηση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Οι συστημικές τράπεζες έχασαν το ράλι των ελληνικών ομολόγων σε μεγάλο βαθμό καθώς εξαιτίας των περιορισμών, από τα 9 δισ. ευρώ των τεσσάρων φετινών εκδόσεων χρέους, είναι ζήτημα εάν αγόρασαν τίτλους 500 εκατ. ευρώ… Πληροφορίες αναφέρουν πως συμμετείχαν με ποσά της τάξεως των 20-25 εκατ. ευρώ η καθεμία ανά έκδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v