Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζεστό» το 2020 για τον ασφαλιστικό κλάδο

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και δίκτυα διαμεσολαβούντων προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια σε μια αγορά που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια.

«Ζεστό» το 2020 για τον ασφαλιστικό κλάδο

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και δίκτυα διαμεσολαβούντων προετοιμάζονται με κάθε τρόπο έτσι ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ενόψει των θετικών προσδοκιών που διαγράφονται για τη μελλοντική πορεία της εγχώριας παραγωγής.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος απευθυνόμενος στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η πορεία του κλάδου είναι ανοδική. Οι απαιτήσεις της αγοράς μεγάλες. Η ασφαλιστική βιομηχανία όπως παγκοσμίως καταγράφεται εξελίσσεται σε έναν ισχυρό χρηματοοικονομικό παράγοντα. Μαζί και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εξελίσσονται σε ισχυρούς παράγοντες μιας νέας αγοράς. Είναι αυτοί που θα στηρίξουν πιο οργανωμένα, πιο τεχνοκρατικά τη νέα επιχειρηματικότητα, τη νέα οικονομία, τη νέα κοινωνία, όπως διαμορφώνεται διεθνώς».

Την εκτίμηση για μια ανοδική τάση της παραγωγής έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, προβλέποντας ύψος παραγωγής που κατά τα επόμενα χρόνια θα κινείται με ρυθμούς υψηλότερους του πληθωρισμού.

Πέραν ωστόσο των όποιων προβλέψεων, σημαντικό ρόλο παίζει και μια σειρά εξελίξεων που αναμένεται τόσο στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο όσο και σε θεσμικό επίπεδο, μέσα στο 2020, σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, τον κλάδο της υγείας και τις καλύψεις των γεωργικών καταστροφών.

Ειδικότερα, η απροθυμία των τραπεζών να αυξήσουν τις καταθέσεις τους οδηγεί τις διοικήσεις τους στο να στρέψουν το ενδιαφέρον των πελατών τους προς επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα, από τα οποία οι τράπεζες αποκομίζουν σημαντικότατα έσοδα προμηθειών.

Όπως εκτιμάται, τα έσοδα που αναμένεται να εγγράψουν -άμεσα και έμμεσα- για το 2019 οι συστημικές τράπεζες από ασφαλιστικές εργασίες αναμένεται να αποτελέσουν πολύ σημαντικό κομμάτι της λειτουργικής τους κερδοφορίας και μάλιστα υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση των συγκεκριμένων επιδόσεων. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι στο δεκάμηνο του 2019, η συνολική ασφαλιστική παραγωγή ανέβηκε κατά 9,4%, με τους κλάδους ζωής να κερδίζουν 19,1% και το κομμάτι του bancassurance να διευρύνει περαιτέρω το μερίδιό του!

Εκτός όμως από το κομμάτι του bancassurance, θετικότερες είναι οι προοπτικές και στις υπόλοιπες καλύψεις, είτε λόγω της αύξησης του ΑΕΠ είτε εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου που αναμένεται να διαμορφωθεί μέσα στη φετινή χρονιά.

«Αναμφίβολα, η ασφαλιστική πορεία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, άρα η προβλεπόμενη σημαντική άνοδος του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια σίγουρα ευνοεί τον κλάδο. Θα ωφεληθούν τόσο οι καλύψεις των επιχειρήσεων (π.χ. μεταφορές εμπορευμάτων, βιομηχανικοί κίνδυνοι, πιστώσεις) όσο και των ιδιωτών, καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του κράτους να ανταποκριθεί επαρκώς στα μέτωπα της υγείας και της σύνταξης» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Πέραν όμως αυτών, το 2020 αναμένεται να αποτελέσει έτος θεσμικών αλλαγών, μέρος των οποίων φαίνεται πως θα μπορούσε να ανοίξει νέα πεδία δραστηριοτήτων για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Την αρχή θα κάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. «Κλειδιά» για τον κλάδο θα αποτελέσουν οι ρυθμίσεις για τον τρόπο που θα εμπλακούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη διαχείριση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, όσο και τα πιθανά φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν προς όφελος του «τρίτου πυλώνα» (ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα).

Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος πάνω σε δύο πολύ σημαντικά μέτωπα. Το πρώτο αφορά τις γεωργικές ασφαλίσεις και ειδικότερα στον τρόπο «δημιουργικής συνύπαρξης» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με τον κρατικό ΕΛΓΑ. Το δεύτερο μέτωπο αφορά τις πιθανές συμπράξεις (ΣΔΙΤ) μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κράτους στο μέτωπο της υγείας.

Συζητήσεις επίσης υπάρχουν και σχετικά με την υποχρεωτική κάλυψη των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, χωρίς ωστόσο να είναι πολύ πιθανόν ότι θα καταλήξουν θετικά μέσα στη φετινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v