Ένταση στο ΣτΕ κατά την εκδίκαση της έκδοσης του «Mr Bitcoin» στη Γαλλία

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής καθώς και την εξαίρεση από τη σύνθεση του μέλους για το οποίο έθεσε ζήτημα η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ένταση στο ΣτΕ κατά την εκδίκαση της έκδοσης του «Mr Bitcoin» στη Γαλλία

Προσεχώς αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την έκδοση του  “Mr Bitcoin”, Αλεξάντερ Βίννικ στη Γαλλία.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, η συνήγορος του Ρώσου υπηκόου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης επικαλούμενη μία σειρά λόγων.

Η μακρά τοποθέτηση της επί 1,5 ώρα περίπου προκάλεσε την αντίδραση και των συναδέλφων της που ανέμεναν την εκδίκαση της υπόθεσης των αναδρομικών.

Τελικά, το αίτημα της απορρίφθηκε και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της «πιλοτικής δίκης» για τα αναδρομικά, συνέχισε το πινάκιο, προτάσσοντας την εξέταση της υπόθεσης του Αλεξάντερ Βίννικ ο οποίος στρέφεται κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης για την παράδοση του αρχικά στις γαλλικές αρχές και στη συνέχεια στις Η.Π.Α και μετά τη Ρωσία όπως επιθυμεί ο ίδιος.

Ωστόσο, η κυρία Κωνσταντοπούλου διαμαρτυρήθηκε εντόνως αφενός για το γεγονός πως άλλαξε η σειρά των υποθέσεων στο πινάκιο ενώ αφετέρου υπέβαλε και δεύτερο αίτημα αναβολής της υποθέσεως ή άλλως διακοπής.

Παράλληλα, έθεσε και θέμα για ένα μέλος της σύνθεσης ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για δεύτερη φορά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής καθώς και την εξαίρεση από τη σύνθεση του μέλους για το οποίο έθεσε ζήτημα η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Αικ. Σακελλαροπούλου ζήτησε την αυτοεξαίρεση της καθώς νωρίτερα η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε εξαπολύσει «βολές» σε βάρος της, αναφερόμενη ακόμα και στη πιθανότητα να είναι το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση της προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έχει αναφερθεί σε διάφορα δημοσιεύματα.

Όταν επανήλθε το Δικαστήριο, η κυρία Κωνσταντοπούλου υπέβαλε με τη σειρά της αίτημα εξαίρεσης της κυρίας Σακελλαροπούλου και χαρακτήρισε το Δικαστήριο «στρατιωτική επιτροπή».

Το Δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη πριν ολοκληρώσει την τοποθέτηση της η κυρία Κωνσταντοπούλου με την ίδια να ρωτάει «φεύγετε;» και ένα μέλος της σύνθεσης να της απαντάει «φυσικά». Τώρα, η δικηγόρος του Αλ. Βίννικ τον ρώτησε «ποιος είστε εσείς;» με τον μέλος της σύνθεσης να απαντάει «το θύμα σας».

Το αίτημα εξαίρεσης απορρίφθηκε, έγινε νέο αίτημα διακοπής, το οποίο απορρίφθηκε από έδρας και, στη συνέχεια, ενώ ο εισηγητής είχε αρχίσει να αναπτύσσει τα νομικά επιχειρήματα της υπόθεσης, η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε να μάθει τα ονόματα δύο μελών της σύνθεσης που υποστήριξε ότι την στραβοκοίταξαν!

Τελικά η υπόθεση συζητήθηκε με την κυρία Κωνσταντοπούλου να αφήνει αιχμές για αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως στην απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν δικαιολογείται γιατί ο εντολέας της, δεν εκδίδεται στη χώρα του τη Ρωσία όπως επιθυμεί ο ίδιος.

Όπως τόνισε ο εντολέας της ακόμα δεν έχει λάβει γνώση της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνη καθώς ακόμα δεν έχει μεταφραστεί στα Ρωσικά.

Παράλληλα, επισήμανε πως ο εντολέας της από 20 Δεκεμβρίου 2019 βρίσκεται σε απεργία πείνας ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνονται 30 μήνες προφυλάκισης του.

Επιπλέον, έκανε λόγο για μία υπόθεση εξαιρετικά σύνθετη νομικά, τονίζοντας πως δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο η ίδια και ο εντολέας της να προετοιμαστούν.

Επίσης, η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε πως παραβιάζεται το δικαίωμα στη ζωή του κ. Βίννικ και της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, κάνοντας λόγο για τη μεταχείριση που έχουν οι κρατούμενοι στην Αμερική όπου σε κάποιες πολιτείες επιβάλλεται ακόμα και η θανατική ποινή.

Από την πλευρά της, η νομική παραστάτης του ελληνικού δημοσίου τόνισε πως τα ζητήματα έκδοσης ρυθμίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.


Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μία συρροή αιτημάτων έκδοσης επισήμανε η σύμβουλος του ΝΣΚ, επισημαίνοντας πως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Εύα Καραμανώλη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v