Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνοεπίθεση σε ιστοσελίδες δημόσιων υπηρεσιών

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν Τούρκοι χάκερς. «Έπεσαν» οι ιστοσελίδες πέντε κορυφαίων υπηρεσιών. Γεραπετρίτης: «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα».

Κυβερνοεπίθεση σε ιστοσελίδες δημόσιων υπηρεσιών

Συντονισμένη, μαζική κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν το απόγευμα οι ιστοσελίδες δημοσίων υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της ΕΥΠ. Οι δράστες φέρονται να προκάλεσαν τεχνητή κίνηση στις ιστοσελίδες, προκειμένου να δείχνουν πως έχουν υψηλή επισκεψιμότητα και να μην μπορούν οι άλλοι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Για κάποια ώρα οι ιστοσελίδες σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ κάποιες από τις παραπάνω υπηρεσίες, προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα, απενεργοποίησαν μόνες τους τις ιστοσελίδες τους. Πλέον το πρόβλημα αποκαθίσταται και οι περισσότερες ιστοσελίδες λειτουργούν κανονικά.

Την υπόθεση ερευνά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ τουρκικά μέσα υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται ομάδα τούρκων χάκερς, που έκανε μάλιστα και σχετικές αναρτήσεις στο Facebook.

Συγκεκριμένα, η ομάδα «Anka Neferler Tim» φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ ανάρτησε φωτογραφίες από τις ιστοσελίδες των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών.

 

«Πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση η οποία στις ιστοσελίδες ορισμένων δημοσίων φορέων. Είναι μια επίθεση η οποία αφορά πολλαπλή ταυτόχρονη πρόσβαση στις ιστοσελίδες αυτές» ανέφερε, σε συνέντευξή του στο Open, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως είπε, «είναι από διάφορες προελεύσεις και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε στο στάδιο της έρευνας» και έκανε λόγο για «ένα πολύ σοβαρό ζήτημα». Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό, «φρόντισε να αναβαθμίσει τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας για πρώτη φορά εισάγοντας μια γενική διεύθυνση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να αναμένουμε την αναβάθμιση όλων των υποδομών έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο επίπεδο του διαδικτύου». Ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι «δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένο από τις κυβερνοεπιθέσεις το «επιτελικό κράτος» της Δεξιάς

«Οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν μαζικά ιστοσελίδες της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, εκθέτει ανεπανόρθωτα το "Επιτελικό κράτος" της Δεξιάς», δήλωσε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι κυβερνητικές ιστοσελίδες από τούρκους χάκερ το απόγευμα της Παρασκευής. 

«Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Πιερρακάκης και ο Διοικητής της ΕΥΠ, υπαγόμενοι και οι δύο απευθείας στον κ. Μητσοτάκη, άφησαν τη χώρα απροστάτευτη, προκαλώντας στους πολίτες ανασφάλεια για τις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Αυτά συμβαίνουν, όταν στην ΕΥΠ διορίζεται Διοικητής χωρίς πτυχίο και η Γενική Δ/νση Κυβερνοασφάλειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ακόμη αστελέχωτη.

Τόσο "έτοιμη" ήταν τελικά η Κυβέρνηση Μητσοτακη;

Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις για το τι συνέβη», καταλήγει ο κ. Κάτσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v