Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις των θεσμών για NPLs και πλειστηριασμούς

Κύκλο επαφών για να προωθηθούν τα κυβερνητικά σχέδια ξεκινά ο Χ. Σταϊκούρας. Το Eurogroup και οι επαφές στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης. Γιατί υπάρχει προβληματισμός για τα κόκκινα δάνεια. Ποιες οι θέσεις των εταίρων.

Εντείνονται οι πιέσεις των θεσμών για NPLs και πλειστηριασμούς

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ συμφωνούν ότι παραμένει πρόβλημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η διαχείριση των κόκκινων δανείων και αναμένεται να αυξήσουν τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά στον επερχόμενο έλεγχο των θεσμών, που ξεκινά την Τετάρτη στην Αθήνα.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Όμως οι συζητήσεις και οι πιέσεις δεν μπαίνουν στην ατζέντα καθώς το Eurogroup «καίγεται» να κρατήσει χαμηλά οποιαδήποτε διαφωνία, παρεκτροπή ή καθυστέρηση από τις χώρες-μέλη.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο δείκτης προβλεψιμότητας μελλοντικών κρίσεων, η εσωστρέφεια των ΗΠΑ, η πιθανότητα να «ξυπνήσει» ένα πρωί ο Ν. Τραμπ και να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα καθώς και η επικείμενη καθυστέρηση της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ σπρώχνει την ΕΕ να μην αναδεικνύει επικοινωνιακά ό,τι συμβαίνει σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, πιέσεις και παρακινήσεις.

Για τη χώρα μας επικρατούν δύο θέματα:

1. Τα κόκκινα δάνεια και η διαχείρισή τους. Οι θεσμοί αναμένεται να θέσουν εκ νέου το θέμα καθώς δεν παρατηρείται η αναμενόμενη βελτίωση που επιζητούν οι δανειστές. Η ΕΚΤ και η Κομισιόν θεωρούν ότι μόνο με τη σωστή διαχείριση θα ανοίξουν οι επενδύσεις από το εξωτερικό και θα σφραγιστεί η τραπεζική ομαλότητα.

2. Οι θεσμοί ζητούν -και κατά τους Έλληνες τραπεζίτες, φαίνεται ότι θα πάρουντην «ελευθεροποίηση» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Εξέλιξη που σαφέστατα θα έχει πολιτικό κόστος παρά το λεγόμενο face out period στα τέλη Απριλίου. Επί τάπητος τίθεται και νέα αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να έχει και τετ-α-τετ συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Π. Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ καθώς και με τον Κύπριο ομόλογό του Κ. Πετρίδη.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Euro2day.gr ότι όλο αυτό το διάστημα ο Χ. Σταϊκούρας κατάρτισε δικά του σχέδια με μελέτες και δείκτες και «θέλει να αρχίσει μεθοδικά να πιέζει τους εταίρους, ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία τού πώς βλέπουν την ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες ανάπτυξής της».

Ο υπουργός Οικονομίας γνωρίζει επίσης ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσουν και οι ερωτήσεις για τα πλεονάσματα, τα κοινωνικά μέτρα, τις παροχές και κάποιες «χειρουργικές» εξαιρέσεις ομάδων από την καταβολή φόρων. Όλα αυτά ενόψει του κρίσιμου προϋπολογισμού του 2021.

Στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται μεταξύ άλλων η κατάρτιση πλάνου για την εαρινή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, το άρθρο 4 του ΔΝΤ, ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας, τα κυβερνητικά σχέδια και οι προτεραιότητες των νέων κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ισπανίας καθώς και η εμβάθυνση της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v