Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Ευχάριστη έκπληξη από Fitch για Ελλάδα

Η χώρα απέχει πλέον μόνο δύο βαθμίδες από το να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα και την εξέλιξη των πραγμάτων θα την παρακολουθούν οι αγορές. Πότε θα «μιλήσουν» οι άλλοι οίκοι.

Morgan Stanley: Ευχάριστη έκπληξη από Fitch για Ελλάδα

Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch κατά μία μονάδα.
Όπως επισημαίνει, η χώρα απέχει πλέον μόνο δύο βαθμίδες από το να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τουλάχιστον έναν από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, για να χαρακτηρίσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου, η αναβάθμιση προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται σε θετική τάση. Η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική ανάκαμψη εμφανίζεται να κερδίζει μομέντουμ.

Η Morgan Stanley παραμένει θετική για τον οικονομικό κύκλο και πιστεύει ότι η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τη βαθμολόγησή της.

Για τις αγορές, επισημαίνει, η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι ένα από τα σημεία που θα εστιάζουν τη φετινή χρονιά. Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν το 2ο τρίμηνο για να ακούσουν ξανά νέα από τους οίκους αξιολόγησης. S&P και DBRS αξιολογούν τη χώρα μια θέση χαμηλότερα από τη Fitch αλλά διατηρούν «θετικό» outlook για την οικονομία και αμφότερες έχουν προγραμματίσει την επόμενη έκθεση για τις 24 Απριλίου.

Η Moody’s κρατά την αξιολόγηση της Ελλάδας χαμηλότερα από τους παραπάνω οίκους και θα «μιλήσει» στις 8 Μαΐου. Τέλος, η Fitch, που τώρα είναι ο οίκος που δίνει την υψηλότερη κλίμακα στη χώρα, θα ανακοινώσει τη νέα αξιολόγηση στα τέλη Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v