Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάχρηση της Καθολικής Υπηρεσίας Ρεύματος καταγγέλλει η αγορά

Αυξήθηκαν κατά 25.000 σε δύο μήνες τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες που μετέπεσαν στην καθολική υπηρεσία. Κανένα ακόμη μέτρο για την κατάχρησή της από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Κατάχρηση της Καθολικής Υπηρεσίας Ρεύματος καταγγέλλει η αγορά

Παρά τον κώδωνα κινδύνου που έχει κρούσει επανειλημμένως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πολύ περισσότερο η ΔΕΗ για την κατάχρηση της καθολικής υπηρεσίας από στρατηγικούς κακοπληρωτές, εντούτοις το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη θωράκιση της συγκεκριμένης αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νεκταρία Καρακατσάνη, οι πελάτες της καθολικής υπηρεσίας απαριθμούνται σε 135.000. Σημειωτέον ότι σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και το Euro2day.gr στις 5 του ίδιου μήνα ανέδειξε το θέμα, ο αριθμός των ηλεκτροδοτούμενων νοικοκυριών από την καθολική υπηρεσία ήταν 110.000.

Η καθολική υπηρεσία θεσπίστηκε το 2011 για τους οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές ρεύματος που δεν εκπροσωπούνται από προμηθευτές (κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης) και αδρανούν στην αλλαγή ή την εύρεση προμηθευτή ρεύματος. Η συγκεκριμένη κατηγορία των πελατών μπορεί να αιτηθεί την ηλεκτροδότησή της από την καθολική υπηρεσία.

Το τιμολόγιο είναι υψηλότερο (αποφασίζεται από τη ΡΑΕ) και σήμερα η κιλοβατώρα για όσους βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία είναι 12% ακριβότερη. Για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας διενεργείται διαγωνισμός. Είθισται, όμως, τα τελευταία χρόνια να μη συμμετέχει κανείς σε αυτόν και βάσει του θεσμικού πλαισίου σε τέτοια περίπτωση την αναλαμβάνει ο δεσπόζων παίκτης της αγοράς, δηλαδή η ΔEH.

Η δημόσια εταιρεία εξαιτίας της τότε τραγικής οικονομικής κατάστασης ζήτησε την αλλαγή του πλαισίου σε ό,τι αφορά την ανάληψη της παροχής καθολικής υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση πρόσφατα ψήφισε νόμο με τον οποίο ορίζει την εναλλαγή των προμηθευτών της καθολικής υπηρεσίας, όταν ο διαγωνισμός βαίνει άγονος. Τότε ως πάροχοι της Καθολικής Υπηρεσίας ορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι πέντε προμηθευτές με το μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο της αγοράς στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Οι ιδιώτες προμηθευτές αποδέχτηκαν αυτή τη ρύθμιση, συμφωνώντας, όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα εξυγιάνουν την καθολική υπηρεσία, εμποδίζοντας την κατάχρηση από συστηματικούς κακοπληρωτές.

Μέχρι τώρα, επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί στην εκτέλεση εντολών αποκοπής φορτίων για τους συστηματικούς οφειλέτες, οι τελευταίοι βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο: Συνεχίζουν να μην πληρώνουν και να ηλεκτροδοτούνται, παρά το γεγονός ότι το τιμολόγιο είναι τσουχτερό…

Ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν την παροχή της καθολικής υπηρεσίας στον επόμενο διαγωνισμό, αρκεί να θωρακιστεί περισσότερο το πλαίσιο.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ο περιορισμός της παραμονής σε αυτή μέχρι τρεις μήνες, ενώ σήμερα δεν υπάρχει όριο. Άλλο ένα σενάριο είναι κι εκείνο της μεγαλύτερης αύξησης της τιμής του ρεύματος για τους πελάτες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v