Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες μέσω ΕΣΠΑ

Κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες εκτιμά το υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα αυξηθεί εντός του έτους η απορρόφηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία». Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.

Ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες μέσω ΕΣΠΑ

Το ποσό του ενός δισ. ευρώ «υπόσχεται» να χορηγήσει εντός του έτους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η «υπόσχεση» δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα (του υπουργείου) αλλά και οι στόχοι για το επόμενο διάστημα.

Στον προγραμματισμό δράσης τίθεται ως στόχος εντός του 2020 να αυξηθεί η απορρόφηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή από το 30,65% που έκλεισε στο τέλος του 2019, να ανέλθει στο 50%.

Με βάση τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να απορροφηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, πόροι που θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις δράσεις επιχειρηματικότητας του προγράμματος. Σημειώνεται ότι το ΕΠΑνΕΚ αποτελεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, επιχορηγώντας, κατά κύριο λόγο, επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων.

Ο στόχος αυτός είναι παραπάνω από φιλόδοξος, καθώς στα 4 χρόνια ουσιαστικής λειτουργίας του προγράμματος, έχουν απορροφηθεί μόλις 1,357 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική του απορρόφηση, όπως προαναφέρθηκε, να διαμορφώνεται στο 30,65%. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΠΑνΕΚ (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ. Οπότε για να καλυφθεί ο στόχος του 50%, θα πρέπει να διοχετευθεί 1 δισ. ευρώ.

Πάντως στο υπουργείο εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο στόχος που έχει τεθεί, είναι εφικτός καθώς επισημαίνεται ότι εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί η πληρωμή χιλιάδων επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Για να ενισχυθεί αυτή η εκτίμηση, αναφέρεται ότι ήδη το 2019 εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση 3.256 υφιστάμενες και υπό ίδρυση μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο 8 προσκλήσεων επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 198,7 εκατ. ευρώ και σημειώνεται ότι του 2020 οι εντάξεις και οι πληρωμές θα αυξηθούν γεωμετρικά.

Οι εν εξελίξει δράσεις

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Δεκέμβριο 2019), στο ΕΠΑνΕΚ είναι ενταγμένα 20.193 έργα, εκ των οποίων τα 19.686 είναι έργα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Ειδικότερα για τις κρατικές ενισχύσεις, τα 19.686 ενταγμένα έργα έχουν προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1,644 δισ. ευρώ και αφορούν:

1. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 4.983 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 127 εκατ. ευρώ.

2. Ίδρυση Νεοφυών Επιχειρήσεων με 1.170 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ.

3. Αναβάθμιση Υφιστάμενων ΜΜΕ με 5.136 επενδυτικά σχέδια και προϋπολογισμό 298 εκατ. ευρώ.

4. Δράση "Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ" με 595 επενδυτικά σχέδια και προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ.

5. Αναβάθμιση Τουριστικών ΜΜΕ με 1.784 και προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

6. Ίδρυση Τουριστικών ΜΜΕ με 3.142 επενδυτικά σχέδια και 500 εκατ. ευρώ.

7. Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με 1.063 επενδυτικά σχέδια και προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ.

8. Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός μεσαίων επιχειρήσεων με 270 επενδυτικά σχέδια και προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ.

9. Επιχειρούμε Έξω με 816 επενδυτικά σχέδια και προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ.

10. Ψηφιακό Άλμα/Βήμα με 605 επενδυτικά σχέδια και προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ

11. Διμερείς Συνεργασίες/ ERANETS/ Ειδικές Δράσεις της ΓΓΕΤ με 122 επενδυτικά σχέδια και προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v