Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «επόμενη μέρα» για βαμβάκι και νηματουργίες

Απόψεις, προβληματισμοί και ευκαιρίες που προέκυψαν από το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι που έγινε στη Λάρισα. Τα προβλήματα των παραγωγών, οι δηλώσεις Βορίδη-Σκρέκα-Κόκκαλη και οι επισημάνεις κλωστοϋφαντουργών.

Η «επόμενη μέρα» για βαμβάκι και νηματουργίες

Η στήριξη -ή καλύτερα η άρση των αντικινήτρων- των νηματουργιών θα μπορούσε να αποφέρει σε ετήσια βάση έως και 6,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, με τη δημιουργία (άμεσα και έμμεσα) τετρακοσίων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Αυτά υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργιών (ΣΕΒΚ) Ευριπίδης Δοντάς, στα πλαίσια του πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Βαμβάκι που διεξήχθη στη Λάρισα την Παρασκευή.  

Ο κ. Δοντάς τόνισε την ανάγκη για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου βάμβακος (τυποποίηση, σωστές ποικιλίες ανά περιοχή), σημειώνοντας πως σήμερα ούτε το 10% της εγχώριας παραγωγής δεν κατευθύνεται στις ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό αυτό παλαιότερα έφτανε το 80% με 90%. «Χρειάζεται αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών και αλλαγή νοοτροπίας. Αν γίνουν αυτά, αντί για τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που εισπράττουμε σήμερα από το βαμβάκι ως οικονομία θα μπορούσαμε να φτάσουμε έως και τα επτά δισ. ευρώ, κάτι που θα σήμαινε άλλες τετρακόσιες χιλιάδες άμεσες θέσεις εργασίας (100.000 άμεσες και 300.000 έμμεσες).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒΚ, τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη νηματουργία είναι το κόστος της ενέργειας που είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, όπως και το μη μισθολογικό κόστος

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα από ειδικούς μελετητές και παραγωγούς που αφορούν το βαμβάκι, μεταξύ των οποίων: α) Το υψηλό κόστος άρδευσης, φυτοφαρμάκων και ενέργειας β) Οι επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν για την επάρκεια και την διαχείριση των υδάτων και γενικότερα των περιβαλλοντικών πόρων και γ) Η ανάγκη που υπάρχει έτσι ώστε τα κίνητρα να κατευθύνονται σε πραγματικούς παραγωγούς που παράγουν ποιοτικά προϊόντα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης σημείωσε στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων:

  • Την υποστήριξή του στις προσπάθειες που έχουν  ξεκινήσει για την τυποποίηση «ευρωπαϊκού βάμβακος» (στην Ελλάδα γίνεται το 90% της παραγωγής), γεγονός που θα προσδώσει αξία στην ελληνική παραγωγή. 
  • Τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επανασυγκρότηση του κλάδου, στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο ΣΕΒΚ, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς. Στόχος της επιτροπής θα είναι η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων, η ταυτότητα και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος με έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και η τόνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, στα θέματα του περιβάλλοντος θα πρέπει να δοθεί έμφαση, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και τα κονδύλια των επιδοτήσεων.
  • Σε ότι αφορά τη μείωση του κόστους πετρελαίου για τους αγρότες, εξετάζεται μεν από τον πρωθυπουργό, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, καθώς θα πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα.
  • Την εξέταση από επιτροπή των δυνατοτήτων σύμπραξης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες και καλύψεις προς όφελος των τραπεζών. Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται τον Ιούνιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη δουλειά υποδομής που έχει γίνει κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και να στηρίξει περαιτέρω τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε σε εθνικό συμβούλιο ανασυγκρότησης αγροτοπεριβαλλοντικών υποδομών, με στόχο -μεταξύ άλλων- την υλοποίηση σχεδιασμένων έργων για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία (διερευνώνται πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση των σχετικών επενδυτικών προγραμμάτων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v