Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλή κίνηση από ΥΠΟΙΚ για φοροδιαφυγή, πλαστικό χρήμα και ΧΑ

Με τη μορφή επιμέρους νομοσχεδίων θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική της κυβέρνησης. Τα τεχνικά εμπόδια στην παροχή κινήτρων για πληρωμές με πλαστικό χρήμα συγκεκριμένων επαγγελματιών. Νέοι κανόνες για την ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Τριπλή κίνηση από ΥΠΟΙΚ για φοροδιαφυγή, πλαστικό χρήμα και ΧΑ

Κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, νέους κανόνες για την Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση και δέσμη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Θα λάβουν τη μορφή τριών διαφορετικών νομοσχεδίων έως το τέλος Μαρτίου, με το επικρατέστερο σενάριο να δίνει προτεραιότητα στην καθιέρωση κινήτρων για περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε να εξασφαλιστεί η είσπραξη των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό πρόσθετων εσόδων (570 εκατ. ευρώ).

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, βρίσκεται δέσμη μέτρων που έχει προτείνει (από το 2015 και το 2018) το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και αφορούν σε επιστροφή φόρου ή κεφαλαίου για κάθε ηλεκτρονική πληρωμή σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους με ροπή προς τη φοροδιαφυγή, ενδεχόμενη «διπλή αξία» ορισμένων αποδείξεων στο πλαίσιο της υποχρέωσης ηλεκτρονικών πληρωμών ίσων με το 30% του εισοδήματος, ριζική αλλαγή στη λοταρία αποδείξεων (αυξημένα χρηματικά έπαθλα και κλήρωση ακινήτων) αλλά και κίνητρα για καταγγελία «χαλασμένων» POS.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, καθώς διαπιστώνονται «τεχνικά» προβλήματα κυρίως αναφορικά με τον διαχωρισμό των αποδείξεων που θα μπορούσαν για παράδειγμα να μετράνε διπλές.

Παρ' όλα αυτά επιδιώκεται ξεκαθάρισμα του τοπίου το συντομότερο δυνατόν, ώστε -κόντρα στις αβεβαιότητες που γεννά ο κορωνοϊός- να διασφαλιστεί η είσπραξη των προβλεπόμενων έξτρα εσόδων στον προϋπολογισμό.

Στην τελική ευθεία άλλωστε βρίσκεται και η επεξεργασία της διάταξης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος επεξεργάζεται τις τελικές διατάξεις με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα σε 71.000 συνταξιούχους που εκλήθησαν να καταβάλουν φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ να «σπάσουν» τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2013 στις χρήσεις που αντιστοιχούν, σβήνοντας παράλληλα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι τροποποιητικές δηλώσεις αναμένεται να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου και οι φόροι που θα προκύψουν, θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v