Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι θα ρυθμίζουν χρέη χωρίς προκαταβολή

Με σχέδιο απόφασης, η ΡΑΕ παύει την υποχρέωση προκαταβολής και χαμηλώνει τη μηνιαία δόση σε διακανονισμούς απλήρωτων λογαριασμών. Ποιους αφορά. «Απαγορευτικό» στη διακοπή σε νοικοκυριά με άτομο που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι θα ρυθμίζουν χρέη χωρίς προκαταβολή

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικούς ρεύματος θεσπίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της παρέχεται για την προστασία των οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ΡΑΕ, με απόφασή της, δεν θα επιτρέπει τη διακοπή ηλεκτροδότησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. Οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τα όρια κατανάλωσης ρεύματος, όπως αυτά ορίζονται για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Σύμφωνα με πηγές, η ρύθμιση αυτή αφορά 1.620 νοικοκυριά.

Για την κατηγορία αυτή μέχρι σήμερα προβλέπεται η διακοπή της παροχής για έξι διαδοχικούς απλήρωτους λογαριασμούς.

Στην ίδια απόφαση, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή ορίζει πως οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής ανεξόφλητων οφειλών με δόσεις, χωρίς προκαταβολή, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 40% της αντίστοιχης μηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι τώρα το πλαφόν είναι το 50%, ενώ οι εταιρείες ρεύματος μπορούσαν να ζητούν και προκαταβολή έναντι των ρυθμιζόμενων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών, ο αριθμός των νοικοκυριών αυτών ανέρχεται σε περίπου 550.000.

Τρεις είναι οι κατηγορίες των ευάλωτων πελατών:

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πελάτες που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ). Πρόκειται για 540.000 νοικοκυριά.

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πελάτες που στη σύνθεση του νοικοκυριού τους περιλαμβάνεται και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους και έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως τα όρια που προβλέπονται στην υπ’αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/ Φ29/16027/6.8.2010 απόφαση «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου», όπως εκάστοτε ισχύει.

Γ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πελάτες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει άλλο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας και επιπροσθέτως να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως τα όρια που προβλέπονται στην υπ’αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/ Φ29/16027/6.8.2010 απόφαση «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου», όπως εκάστοτε ισχύει, προσαυξανόμενα κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι περί τις 5.500 τα νοικοκυριά.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, θα θέσει την απόφαση σε δημόσια διαβούλευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v