Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδοτα του κορωνοϊού για την οικονομία ψάχνει το ΥΠΟΙΚ

Προληπτικά μέτρα ενδεχόμενων παρεμβάσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος των εξελίξεων. Δεδομένες θεωρούνται οι πιέσεις στην ανάπτυξη. Δύσκολη η αποτίμηση της κατάστασης. Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι.

Αντίδοτα του κορωνοϊού για την οικονομία ψάχνει το ΥΠΟΙΚ

Ασκήσεις διαχείρισης ενδεχόμενης κρίσης και στην ελληνική οικονομία, με έμφαση σε τομείς οι οποίοι ενδέχεται να υποστούν τα πρώτα πλήγματα από την παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού, έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας, όπως διαμηνύεται, με ψυχραιμία τις εξελίξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες εκτενείς συζητήσεις με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης, αλλά και να αρχίσουν να εκπονούνται σενάρια ενδεχόμενων παρεμβάσεων, εάν και εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα, σήμερα έγινε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εξετάστηκαν διάφορα σενάρια και τα μέτρα που θα ληφθούν αν υλοποιηθούν.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδεχόμενων παρεμβάσεων αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων της Πάτρας, οι οποίες μετά την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το τριήμερο είναι βέβαιο πως θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημία.

Είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν στοκάρει εμπορεύματα, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των ημερών υπό κανονικές συνθήκες, ενώ μένει να φανεί το μέγεθος των αναμενόμενων ακυρώσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής.

Αναλόγως των επιπτώσεων, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται έτοιμο, όταν και εφόσον χρειαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα, όχι απαραίτητα στο ίδιο μοτίβο με αυτά που εφαρμόστηκαν το περασμένο φθινόπωρο με τη χρεοκοπία της Thomas Cook, αλλά ενδεχομένως παραπλήσια.

Προς το παρόν, η παγκόσμια κοινότητα κινείται σχεδόν στα τυφλά, αναφορικά με τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ. Παρότι υπάρχουν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ή ακόμα και εκτιμήσεις για διπλασιασμό του κινδύνου (από το 20% στο 40%, σύμφωνα με αναλυτές της Moody’s) ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία (η Bank of America κατέβασε τον πήχη της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,8%), κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβεί. Πολλαπλάσια δύσκολες είναι ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέγεθος των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, όπου τα πρώτα κρούσματα είναι πολύ πρόσφατα.

Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν πιθανή επίπτωση της τάξεως του 0,1%-0,2% στον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά διατυπώνονται σχεδόν στα… τυφλά. Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς επίσης να μπορεί ακόμα να διατυπώσει ασφαλείς προβλέψεις.

Αναλόγως των εξελίξεων, οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό δεν αποκλείεται να τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup και υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου, αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση αναφορικά με την αναγκαία, σύμφωνα και με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, με δεδομένο μάλιστα ότι το οπλοστάσιο και η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v