Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω κορωνοϊού

Ο ιός μπορεί να «χτυπήσει» τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ αφήνοντας περιθώριο ευελιξίας αν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι. Καμία ανάλυση για τις έκτακτες συνθήκες στον Εβρο. Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Παράθυρο για ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω κορωνοϊού

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους στόχους του ελληνικού προγράμματος λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού έκρουσε αξιωματούχος της Ε.Ε. που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. 

Η αξιωματούχος παραδέχτηκε για πρώτη φορά και επίσημα ότι όσον αφορά στην Ελλάδα, ενδεχομένως να επηρεαστούν οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης και αν οι κίνδυνοι υλοποιηθούν, θα εξετασθεί η περίπτωση να υπάρξει κάποια ευελιξία και για την Ελλάδα.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, ακόμη και αν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφασίσουν μέτρα χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας, η Ελλάδα εμπίπτει σε ειδική κατηγορία και θα εξετασθεί διαφορετικό αίτημα από τους θεσμούς και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup.

Το στέλεχος της ΕΕ διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει καμία ανάλυση για την επίπτωση των εκτάκτων συνθηκών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ατζέντα, το eurogroup θα συζητήσει την 5η έκθεση προόδου για την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα, η οποία ήταν τελικά αυστηρότερη του αναμενόμενου.

Η αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι το Eurogroup δεν θα συζητήσει για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs, καθώς η τεχνική προετοιμασία για τη σχετική πρόταση αναμένεται τον Ιούνιο.

Όμως, έτερο στέλεχος της ΕΕ είχε προειδοποιήσει, μιλώντας στο Euro2day.gr ότι υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει και να μην ληφθεί καμία απόφαση τον Ιούνιο, «σπρώχνοντας» το θέμα στο εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας.

Στο επίκεντρο των καθυστερήσεων θα βρεθεί για μια ακόμη φορά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη οριστική λύση.

Οπως είπε σήμερα η αξιωματούχος, στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει μια προκαταρκτική συζήτηση και εκτίμηση των πρώτων στοιχείων από την επίπτωση του Covid-19.

Οπως είπε, οι πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του ιού θα καθυστερήσουν να φανούν, όπως συνέβη και στην Κίνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v