Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι επίδομα €718 για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν

Επίδομα 718 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας, στο τραπέζι κοινωνικών εταίρων - υπουργείου Εργασίας.

Στο τραπέζι επίδομα €718 για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης διάταξης που προβλέπει την καταβολή εφάπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, εξέτασαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Στην ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας.

Πρόκειται για προτάσεις που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας ενόψει της δεύτερης δέσμης μέτρων που αναμένεται να λάβει και να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ταχθεί υπέρ της ευέλικτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ τα συνδικάτα ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο της υγείας του προσωπικού όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων, επικαλούμενα καταγγελίες εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με τη μισθοδοσία, τις άδειες και τον χρόνο εργασίας, με αφορμή την εξάπλωση της νόσου. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και στις δύο πλευρές ένα πιθανό ενεδεχόμενο να κλείσουν για πολλές ημέρες όλα τα σχολεία.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου -εφόσον απαιτηθεί- να εφαρμοστεί σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης και στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι προωθείται σχέδιο για τρίμηνη παράταση -έως το τέλος Ιουνίου- σε συντάξεις, επιδόματα και ασφαλιστική ικανότητα δικαιούχων με αναπηρία, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά να μη λειτουργήσουν οι ειδικές επιτροπές αξιολόγησης κατ' αρχήν για δύο εβδομάδες, με την επισήμανση ότι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας συνωστίζονται άτομα ευπαθών κατηγοριών.

Μήνυμα Γ. Παναγόπουλου 

«Μία επιδημία σαν τον κορωνοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους. Γι’ αυτό πρέπει όλοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν. Ελπίζω να μην είναι σαν αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, στην Ιταλία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς.

Οπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, «εμείς σε αυτή τη σύσκεψη με το Υπουργείο και τους εργοδοτικούς φορείς, θέσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο ζητήσαμε να μεταφερθεί στους αρμόδιους φορείς, γιατί δεν είναι ζήτημα μόνο του Υπουργείου Εργασίας, η ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες τις επόμενες ημέρες και όσο εξελίσσεται η επιδημία θα υποστεί τεράστιες πιέσεις.

Ζητήσαμε, επειδή το πρόβλημα μας αφορά όλους, να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ' υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού.

Με αυτές τις σκέψεις κάναμε διάφορες προτάσεις στο Υπουργείο που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων και βεβαίως είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι.

Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας, που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της 10ετούς κρίσης, να βρει έναν τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή», κατέληξε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v