Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολες οι πληροφορίες για τις άδειες ειδικού σκοπού

Ενας εκ των δύο γονέων θα μπορεί να κάνει χρήση του πλαισίου που επιβάλλει η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πλήρεις θα δίνονται οι αποδοχές. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιος πληρώνει το κόστος.

Ολες οι πληροφορίες για τις άδειες ειδικού σκοπού

Νέα μέτρα για στήριξη της οικονομίας ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, εστιάζοντας στο θέμα της διευκόλυνσης των γονέων.

Δημιουργείται «άδεια ειδικού σκοπού», που μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου. Για 4 ημέρες άδειας, τρεις είναι ειδικού σκοπού και μία χορηγείται ως κανονική. Στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών και το υπόλοιπο θα πληρωθεί από τον εργοδότη. 

Στο δημόσιο, το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους.

Ο καταμερισμός των βαρών είναι δυναμική διαδικασία. Στο μέλλον μπορεί να αναθεωρηθεί και το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν λάβει άδεια ειδικού σκοπού ένας γονιός, ο άλλος δεν τη δικαιούται. Αν ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Από το τελευταίο μέτρο εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑΜεΑ.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Παράλληλα, θύμισε τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί για τους πληγέντες:

- την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.

- την αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου,

- την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.

- Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.

-Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίζουμε ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες», συνέχισε ο Στ. Πέτσας και θύμισε ότι ήδη μπήκαν σε  εφαρμογή:

-Η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ.

-Η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης.

-Η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών.

-Η αναστολή εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα.

-Η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων.

ΕΦΚΑ: Ποιες συναλλαγές αναστέλλονται

Παράλληλα, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών/Τοπικών μονάδων του e-ΕΦΚΑ (Κ.Ε.Α.Ο, Υποκαταστήματα, Διευθύνσεις, Περιφερειακά Τμήματα, Γραφεία) και της αποφυγής άσκοπων φυσικών επισκέψεων ιδίως σε περιοχές με αυξημένη επιφυλακή λόγω του κορωνοϊού, η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή ορισμένων συναλλαγών με φυσική παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναστέλλονται μέχρι την Παρασκευή 20/03/2020 οι ακόλουθες συναλλαγές με φυσική παρουσία στις Περιφερειακές/Τοπικές μονάδες, των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, χωρικής αρμοδιότητας της ΠΥΣΥ Δυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδας και των μονάδων του e-ΕΦΚΑ στις έδρες όλων των νομών και ειδικότερα:

α. Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, τις οποίες οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα www.amka.gr, επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;».

β. Η χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να αναζητούν τη σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr, επιλογή «Ασφαλιστική Ικανότητα».

γ. Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων στις Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο, τις οποίες οι συναλλασσόμενοι μπορούν να διενεργούν ηλεκτρονικά μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση της αντίστοιχης Ταυτότητας Οφειλέτη.

δ. Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε συζύγους και τέκνα ασφαλισμένων, που διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα έως 29/2/2020. Σε αυτούς θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες προσωρινή παράταση, ώστε να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση με την ΑΑΔΕ. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.

ε. Η καταχώρηση ανανέωσης κάρτας παραμονής για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει παραληφθεί αρχείο από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα γίνει αυτόματα η επεξεργασία και η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικαιούχους. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.

στ. Η έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να το εκτυπώνουν στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης Μισθωτών.

ζ. Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, εκτός εάν ο ασφαλισμένος πρόκειται να ταξιδέψει εντός των επόμενων 7 ημερών. Για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία στον δικτυακό τόπο του eΕΦΚΑ.

η. Η παροχή πληροφοριών για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017, τις οποίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναζητήσουν στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Συνταξιούχοι → Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης.

Για τις ανωτέρω συναλλαγές, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ενημερώνονται ότι προσωρινά δεν εκτελούνται στα υποκαταστήματα, μέσω ανάρτησης της εγκυκλίου στα σημεία εξυπηρέτησης (γκισέ) και να καθοδηγούνται ώστε να εκτελούν τις συναλλαγές μέσω του διαδικτύου όπως αναλυτικά έχει περιγραφεί.

Τέλος, με ευθύνη του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας, στα σημεία εξυπηρέτησης και υποδοχής κοινού θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της συναλλαγής για τους υπαλλήλους που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στις ευπαθείς για λόγους υγείας ομάδες, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v